2007. október 27.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Start-kártyák

A Start Extra kártya igénylésekor a következő okmányok és nyilatkozatok kellenek:

Foglalkoztatási jogviszonyban áll-e? Rendelkezik-e alapfokúnál magasabb iskolai végzettséggel?

A munkaügyi központ a Start Extra kártya igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig - pályakezdő álláskereső esetében 8 hónapon belül legalább 6 hónapig - álláskeresőként nyilvántartott volt-e? Erről igazolást kell bemutatni. Nyilatkozni kell az igénylésről: első vagy ismételt igénylés.

Ha ismételt igénylés, akkor a korábbi Start-kártyáját elvesztette vagy megrongálódott, megsemmisült vagy a Start-kártya vagy Start Plusz kártya tulajdonosa a kártya érvényességi idején belül jogosulttá vált a Start Extra kártya kiváltására. Amennyiben a Start Extra kártya kiváltására jogosult és a kártya érvényességi időtartama alatt eléri az öregségi nyugdíjjogosultság megszerzésének időpontját, akkor nyilatkoznia kell, és a nyugdíjbiztosító szerv igazolását csatolni kell. A kártya első alkalommal történő kiadása díjmentes.

Díjmentesen kapja meg a kártyát, ha a korábban kiadott kártyán szereplő adat megváltozott vagy téves, vagy a középfokú végzettség alapján kiváltott Start-kártya tulajdonosa a kártya érvényessége alatt felsőfokú végzettséget szerzett. Esetleg, ha a felsőfokú végzettséget szerzett munkavállaló arra tekintettel kéri, hogy a korábban kiadott Start-kártya érvényessége két évnél azért rövidebb, mert az érvényesség a kártyatulajdonos munkavállaló huszonötödik életéve betöltésével lejár. Természetesen díjmentesen adják ki a kártyát, amikor az igénylő új kártyára válik jogosulttá. Ha ezek a feltételek nem állnak fenn a kártya ismételt kiadásáért 2200 forint összegű igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. Ha a kártya pótlása a kártya munkaadó általi őrzési kötelezettsége ideje alatt bekövetkezett, a kártyapótlás díja a munkaadót terheli.