2007. október 27.

Új telepek a Hungerit Zrt.-nél

A Hungerit Zrt.-nél a féléves eredmények jónak mutatkoznak, a tervek szerint alakultak. A gazdasági társaság ebben az évben több szempontból is új helyzet előtt állt, új kihívásokra kellett válaszolni, tudtuk meg Korda János (képünkön) gazdasági igazgatótól. A két döntő tényező, mint említette, az integrációs kapcsolatokban történő változás, amelynek következtében a pályázati források kihasználásával - elsősorban a csirkevonalon függetlenítve magukat - új telepeket építenek. A másik: a takarmányár jelentős változása.

Visszatérve az integrációs kapcsolatokra: a tulajdonosi kör úgy döntött, hogy az eddigi termelőpartnerektől részben megválva, új kapcsolatokat építve egy szorosabb, közvetlenebb saját integráció felé tesz lépéseket. A gazdasági igazgató kiemeli: nem a beszállító partnerekkel volt probléma. A dolog inkább stratégiai, kockázati lépés a részükről, és az uniós források, támogatások elérhetőségét teszi lehetővé.

- Mindez elsősorban a broilercsirke tenyésztés szempontjából hoz változást - jegyzi meg az igazgató. -Egyrészt, hogy új telepeket vásároltunk, amelyek korszerű, a jelenlegi elvárásoknak megfelelő alapanyagot bocsátanak ki, ugyanakkor telepeink jelentős kapacitásbővítésen mennek keresztül. Ez azt jelenti, hogy a jövőre - a pályázatok levezénylésétől függően - várhatóan a harmadik negyedévtől a broi-lercsirke vágó szükségletünknek 60 százalékát közvetlen magunknak tudjuk felnevelni. Ezen túlmenően a májliba, illetve a hús-szezonliba értékesítés területén tervezünk piacbővítést, ebből a májliba tekintetében már az idén jelentős lépéseket tettünk előre. Megfelelő kereslet mutatkozik a hízott libára.

Korda János szólt arról, hogy az alapanyagoldalon tett változásokat nagyban érinti a nem várt mértékű takarmányár emelkedés. A takarmányárak a tavalyi évhez képest, az idei betakarításokkal nagyjából a duplájára nőttek. És miután abrakfogyasztó állatokról van szó, az élőállat árának bekerülési költségének több mint fele takarmányeredetű, ez azt jelenti, hogy a felvásárlási oldalon 25-30 százalékos növekedés várható. Az áremelkedés gyakorlatilag az utolsó negyedévben már megjelent. Az igazgató szerint ennek a fogyasztóra történő továbbhárítása nem teljesen zavarmentes, a legutolsó tápáremelkedéseket, amely a kukorica új árának a beárazásából származik, már nehezen vagy egyáltalán nem tolerálja a piac. A fogyasztás terén némi keresletcsökkenés tapasztalható. Ez elsősorban a broilercsirke vonalon érhető tetten, a többi terméknél nem, vagy alig érezhető még.

- Nagy kérdés, hogy jövőre tudjuk-e a korábbi volumenben fönntartani a termelést, mert a ráfordítási költségek az előbb említett dolgok miatt erősen determináltak. Úgy tűnik, hogy a keresleti oldalon ennek vannak határai, és a korábbi mennyiség ezen a jelentősen megnö-vekedett áron nem lesz értékesíthető. Úgy gondoljuk, hogy a végtermékek esetében összességében 25-30 százalékos áremelkedésre lehet számítani, melyet részletekben kívánunk bevezetni. És még arról nem is beszéltünk, hogy az energialiberalizáció, mint jelentős villanyáramot, közüzemi fogyasztást igénylő gazdasági társaságot hogyan fog érinteni bennünket. Nagyon szélsőséges híreink vannak. A védett piacról kilépve a 10-15-től a 30-40 százalékig röpködnek a számok a termelői oldalon.

A fejlesztésekről szólva az igazgató elmondta, hogy év elején egy új csirkedaraboló automata gépsort állítottak be, a beruházás értéke közel 700 millió forint. Segítségével nagyobb hatékonysággal, jobb minőségű színhústerméket tudnak előállítani, amelyre van kereslet. Az idei évtől saját szerződéses és állományban lévő munkásokkal dolgoznak, ettől azt várják, hogy az egységesebb, egymást jobban ismerő társaság jobb eredményeket tud elérni. A beruházások, fejlesztések ellenére nem terveznek létszámleépítést, úgy gondolják, hogy az 1450 főt meghaladó létszámot jövőre is tudják tartani. Mellette a képzésre fektetnek nagy hangsúlyt. Továbbra is megszervezik a szakmunkásképzést, az oktatás elsősorban a felnőttek tekintetében sikeres. Sajnos, mint hallhattuk, ez nem mondható el a középiskolás diákok esetében, bizonyos érdektelenség tapasztalható a meghirdetett baromfiipari szakmunkásképzés iránt. Visszatérve a felnőttképzésre, a dolgozók maguk jelentkeznek oktatásra. Ami természetesen bérben is jelent valamit a számukra. Az igazgató szerint van mérhető hatása. És ha már itt tartunk, elmondhatjuk, hogy október 1-jétől 10 százalék körüli béremelést terveznek a teljes dolgozói körben.

Lovas József