2007. október 12.

Sporttörténelem!

A Szilver TSE kétszeres magyar bajnok párosa minden idők legjobb magyar eredményét érte el a Salzburgban rendezett tíztánc világkupán: László Csaba és Mikes Anna harmadik lett 23 ország táncospárja között.

- Tíztáncban még nem volt ilyen eredmény. A latin más, abban Maurizio Veskovo és Törökgyörgy Melinda a világbajnoki címre pályáznak. Igaz, ők olasz-magyar, Anna és Csaba magyar páros - magyarázza Szatmári Nagy Szilvia. A Szilver vezetője nagyon boldog, mert ez az eredmény a klub életében is a legjobbnak számít, ráadásul Csaba olyan partnerrel érte el, akivel még csak 8 hónapja táncol. Sikeres volt tehát a választás, Szilvia optimista. - Remélem, lesz ez még ennél is jobb.
Alig értek haza, a táncosokat máris egy izzasztó tréning után találtuk.

- Előzetesen nem számoltunk ezzel az eredménnyel, szerettünk volna döntőben lenni, vagy minél közelebb hozzá - mondja Csaba. - A dánok kivételével minden ország képviseltette magát, akik számítanak a táncsportban, viszont több országból a második legjobbak jöttek. De azt gondolom: az, hogy tudtunk táncot nyerni, hiszen a bécsi keringőt megnyertük a világkupán, dobogóra tudtunk állni, s kevés hiányzott a 2. helyhez, nagyon jó eredmény.

Úgy tűnik gyorsan összecsiszolódott a páros.

- Sose lesz vége. Ha az összeszokás a végére ér, azt jelenti, a páros megáll a fejlődésben, véleményezi Csaba. A kettős hölgytagja, a 17 éves Anna felnőtt a feladathoz.

- Nagyon örülök, hogy a döntőben lehettem, lehettünk, de a sikerekért keményen kell dolgozni.

S, hogy a világkupa 3. hely a világbajnokságon milyen reményekre jogosítja fel őket? - A döntő az álom - mondja Csaba, s kifejti: - Tavaly Szögi Szilviával ötödikek voltunk a világkupán, utána kilencedikek a vb-n, ahol ugyanaz a mezőny vonult fel, emiatt kicsit el is keseredtünk. Most változni fog a mezőny Salzburgozhoz képest, s jó lenne, ha addig a standardünk erősödne anynyira, hogy abban elsők lennénk, s bevinne bennünket a döntőbe. Aztán már bármi lehet a harmadiktól a hatodik helyig. A standard mezőnyben az összes páros tíztáncos, őket már megvertük, de hiába vagyunk a legjobbak, reális pontozás is kell. Latinban a többi páros erősebb, de ha a döntőbe jutunk, reméljük, az már örömtánc lesz. Október 20-21-e a vb időpontja, de már 18-án utazunk, mert Tokióban lesz.

Korábban kérdéses volt a kiutazásuk anyagiak hiányában. - Köszönjük a városnak, a polgármesternek a támogatást, reméljük, meg tudjuk hálálni a segítséget, mondja Csaba.

- Eddig se sokat pihentünk, de ezt az időszakot különösen meg kell húzni, közli Anna, amihez a kettős férfitagja annyit tesz hozzá: - Karácsonyig be vagyunk táblázva. Októberben lesz még standard világbajnokság, novemberben tíztánc Európa-bajnokság, majd latin magyar bajnokság is - öt nagy versenyből négy világverseny.

Darók József