2007. október 12.

Öt évig mozi!

Kevés vagy elég a néző?

Már több alkalommal, legutóbb képviselő-testületi ülésen is elhangzott: kevés néző látogatja a szentesi mozit. Sok vagy kevés, vagy éppen elég az a 12-13 ezer ember, aki jegyet vált évente az Őze Lajos Filmszínházba?

Többféle választ adhatunk a kérdésre. Attól függ, kinek a szemszögéből nézzük a problémát. Azok a tizen- és huszonévesek, akik a nézők többségét alkotják, biztosan úgy gondolják: mozi nélkül nem maradhat a 30 ezer lakosú város. Ők, úgy havonta ezren fontosnak tartják a mozit, a közösségi filmnézést. Az egykori közel 3000 hazai moziból, alig 800 maradt meg mára és Csongrád megyében is csak két, több termes Szegeden és egy-egy Vásárhelyen, Csongrádon és Szentesen. Több városban megszűnt az elmúlt 10-15 évben a rendszeres filmvetítés.

Szentesen a mozik hőskorában még két filmszínház üzemelt, ami több mint két évtizede egybe olvadt. A József Attila utcait még nem nézőhiány miatt zárták be, hanem elterjesztették róla, hogy életveszélyes az épület. Ami mozinak veszélyes volt, 20-25 éve kiválóan megfelel kereskedelmi célra!

A kisvárosi, egy termes mozik sorsát nem a tv-k, hanem a műholdon és kábelen nézhető 30-40 csatorna választéka, a kalóz filmkazetták bősége és az internet filmes csatornái pecsételték meg. Rémülten figyelték az üzemeltetők azt, amikor száz alá csökkent az előadásonkénti nézőszám. Ijedten lesik most a filmrajongók, hogy összejöjjön legalább öt néző és megtartsák a számukra fontos vetítést. Szentesen 10-20 az átlagos nézőszám egy-egy bemutatón.

Néhány éve ebből eredt az ötlet: be kell zárni az 1911 óta működő épületet, mert veszteséges a működése. (Mi lett volna az épülettel?) Vetítsenek az ifjúsági ház előadótermében - hangzott el a javaslat. A szakértők megállapították, legalább 10-15 millió forintot kellene költeni az átépítésre és még ekkor sem biztos, hogy minden szakhatóság engedélyezi az üzemeltetést. Maradjon akkor a mozi - hangzott a verdikt! Akkor jött a gondolat: meneküljünk, de előre!

Öt országos pályázat megnyerésével, minimális önerő hozzáadásával lényegében megújult a nagy múltú Őze Lajos Filmszínház. Az állami segítség egyik fontos feltétele: a pénzt akkor kapja meg a beruházó, ha vezetői igazolják, hogy legalább öt évig moziként üzemeltetik az épületet. Megújultak a vetítőgépek, kényelmes székek várják a nézőket. Megszépült az előcsarnok, épült új mellékhelyiség és a sétáló utca dísze lett a mozi homlokzata. Legutóbb az elmúlt évben kapott pályázati pénzt mozira a város. Tessék számolni: 2011 decemberéig jó pár millió forintba kerülne a bezárás! Érdemes óvatosan mérlegelni és csak azután dönteni!

Sok, vagy kevés évente 12-13 ezer néző? Ha sorba állítjuk őket a csongrádi úton, nagyon sok. Ha elosztjuk a napi két-három vetítéssel, nem nagy számot kapunk.

Becsukni nagyon könnyű. Újra megnyitni, szinte lehetetlen! Érdemes lenne megvárni a százéves évfordulót, és csak akkor dönteni. Csak a moziba járók szavazzanak!!

K. P.