2007. október 12.

A hallucinogének

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A hallucinogéneket tudatállapot módosító hatásuk, a hallucinációk átélése, a tudattalan felszínre hozása miatt használják. Alkalmazásukkor szimbólumok, víziók lépnek fel. A hallucinogének közé a mesz-kalin, a varázsgomba, a PCP (angyalpor), a DOM és a DMT tartozik. Ide sorolhatók a szerves oldószerek, különböző kaktuszok, egyes gombák, a csattanó maszlag és a trombitavirág is. A témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns tájékoztatta lapunkat.

A por alakban árusított PCP, DOM és DMT szintetikus úton előállított drogok, míg a meszkalin és a varázsgomba psilocybin hatóanyaga növényi alkaloida. Az LSD-t általában bélyeg formájában hozzák forgalomba, azonban zselés állagban is beszerezhetőek. A bélyeget lenyalják, szájpadlásra tapasztják, a zselét pedig nyálkahártyán keresztül juttatják a szervezetbe, szembe kenik és fogínybe dörzsölik. A felsorolt kábítószerek átlagos hatóideje 6-8 óra.

LSD

Az LSD használata testi függőséget nem, de lelki függőséget okozhat. Főként akkor, ha valaki pótszerként használja. Hatása függ a használó pillanatnyi hangulatától, pszichés beállítottságától, és a körülményektől. A szerhasználat megszabadít az üresség és az értelemnélküliség érzésétől. A kis mennyiség testi tünetei közé sorolhatók a tág pupillák, a feszültség, a fokozott izgalmi szint, és a vérnyomás emelkedése. Pszichés tünete a hallucináció, a látás-, hallás- és a tapintásélmények megváltozása, a realitás megszűnése, a kedélyállapot ingadozása, és az álmatlanság. Nagy mennyiségben történő fogyasztásakor megnő hatásának időtartama, előjöhetnek a negatív, szorongásos élmények, kialakulhat a pánikérzet, s félelmetes hallucinációk jelenhetnek meg.

Az LSD túladagolásakor a hatás időtartama megnő, valószínű a negatív "trip" (a szer hatása alatt töltött idő) átélése. Szorongásos rohamok, pánikreakciók, üldöztetés, megfigyelés-érzés tör elő, fokozódik a szívműködés, s előfordulhatnak epilepsziás rohamok. Az LSD megváltoztathatja a fogyasztó személyiségét, kialakíthat paranoiát és skizofréniát is. Visszaüthet hatása a szerhasználat után hónapokkal, vagy évekkel is. Újabb szerhasználat nélkül is átélhető az élmény. Ezt flashback-nek nevezzük.

A kábítószer elhagyásával a hétköznapi dolgok kiüresednek, motiváció- és érdeklődéshiány alakul ki.

Szerves oldószerek

Használóinak nagy része a legfiatalabbak közé tartozik, s szociálisan rossz körülmények között él. A szerves oldószerek közé a hígítók, festékek, lakkok, csavarlazítók, ragasztók, spray-k hajtógázai, oldó- és tisztítószerek, öngyújtók töltéséhez használt gázpalackok gáza, kéjgáz (habszifonban) tartoznak. Ezeket főként az eufória érzésének elérésére alkalmazzák. Néhány szórakozóhelyen ezeket az anyagokat luftballonokba engedik, és onnan szippantják be, melyet lufizásnak neveznek. Azonban általában nylonzacskóba öntik és onnan szívják be, a spray-ket pedig közvetlenül a szájba, torokba fújják, vagy szerrel átitatott textíliát szorítanak orrukra, szájukra. A belégzést követően a kábítószer rögtön a tüdőbe jut, majd hamar bekerül a véráramlatba és a szervekbe, s főként az idegrendszert károsítja. A használó részeghez hasonlít, de alkohol helyett a szerves oldószer szagát lehet érezni.

Használatát testi függőség nem, de erős lelki függőség jellemzi. Hatásai közé tartozik az izgatottság, az aluszékonyság, az étvágytalanság, a mozgáskoordinációs zavarok fellépése, melyekhez eufória, bódultság, hangulatváltozások, tudatzavar, és hallucináció társul. Kialakulhat kettős látás, fülzúgás, alvászavar, ízületi-, izomfájdalom, izomrángás, orrfolyás, szemrángás is.

Túladagolásukkor tudatvesztéssel kísért szívelégtelenség, légzésbénulás, agy- és tüdőödéma, eszméletvesztés és végül halál következik be. Veszélye, hogy a megváltozott észlelés fokozott kockázatvállaláshoz vezethet. Ilyen lehet például, hogy a fogyasztó azt hiszi, tud repülni és leugrik az emeletről.Az oldószerek veszélyei közé tartozik a gondolkodászavar, a demencia, a mozgáskoordinációs- és a memóriazavar, a hepatitis kialakulása, valamint a gyors szellemi leépülés.