2007. augusztus 17.

Szentesi középiskolák

A nyugodt tanévkezdés biztosítva van

Zsoldos Ferenc Középiskola, Szakiskola

Mint ismeretes, a Csongrád Megyei Közgyűlés döntése alapján összevonták a szentesi középiskolákat is. A határozat értelmében a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola beintegrálódott a Zsoldos Ferenc Középiskola, Szakiskolába, annak tagintézménye lett. Az iskolák megtarthatták neveiket. A két iskola élére a megyei önkormányzat Dongó László igazgatót nevezte ki, tőle pedig a Pollák élére tagintézmény-vezetőként Kovács Attila, a korábbi igazgatóhelyettes kapott megbízást. Az összes vezetői létszám a két iskola összevonásával három fővel csökkent. A Pollákban Bojtos József a műszaki helyettes és Koós Zoltán a gyakorlati oktatásvezető. A Zsoldosban Szép Ilona a korábbi igazgatóhelyettes kapta az igazgatóhelyettesi megbízást, Bimbóné Piti Éva lett az iskola műszaki igazgató helyettese, és továbbra is Mészáros János a gyakorlati oktatásvezető.

- Mi az, ami változik szeptember elsejétől? - kérdeztük Dongó László igazgatót.

- Ha röviden akarnék válaszolni a kérdésre, azt mondanám, hogy semmi. De ez így nem fedi a valóságot. A két intézmény egyebek mellett újraírja pedagógiai alapdokumentumait, pedagógiai programját, szervezeti és működési szabályzatát. A pedagógiai program felülvizsgálatakor végrehajtunk olyan egyszerű módosításokat, amelyeket a jelenlegi helyzet lehetővé tesz, hiszen, ha a pedagógiai programot megújítjuk, akkor ebben felkínálkozik a helyi tanterv módosításának a lehetősége, ami már korábban is aktuális feladatnak tűnt. Megerősíthetem azt, hogy a tanulókat, és a két iskola pedagógusait ezek a változások szinte egyáltalán nem érintik. A nyugodt tanévkezdés biztosítva van valamennyi diák és pedagógus számára.

A beiskolázások megtörténtek, de mint hallottuk, mindkét intézmény hirdet még szabad helyeket a legkülönbözőbb szakokra, szakmákra. A kérdésre Dongó László így válaszol.

- A hirdetések a napokban jelennek meg, reméljük, lesznek érdeklődők is. Indul a tanév, úgy gondolom, a városban elterjedt híresztelésekkel szemben zökkenőmentesen. Elszomorítónak tartom az SZDSZ aláírásgyűjtés kezdeményezési akcióját, mert ezzel zavart kelt. Már el vannak késve, mivel a döntés a megyén megszületett. Hadd mondjam el: mint intézményvezető, végig ültem hat évet a megyei közgyűlésben. Nem emlékszem arra, hogy az akkor többségben levő baloldal egyetlen jobboldali javaslatot is elfogadott volna. A város évek óta egyetlen fillért sem ad az iskolák felújítására. Felhívnám a figyelmet arra, hogy igazgatótársaimmal egyáltalában nem örültünk annak, amikor '99-ben átadtak a megyének bennünket. Ebben a helyzetben nem politikai, hanem gazdasági döntés született. Az új vezetésnek eltökélt szándéka a színvonal megtartása, javítása.

- Kevés változással lényegében maradt a régi vezetés.

- Igen, de úgy gondolom, hogy a vezetőváltás mégis egy új légkört teremt valamennyi iskolában. Ezt el kell ismerni. Úgy gondolom, hogy a közvéleményben a pozitív történések könnyebben elsikkadnak, mint amikor valamilyen negatív dologról szereznek tudomást. Igyekszünk, hogy ez utóbbiból minél kevesebb legyen. Szeretném megerősíteni azt, talán a miatt is, hogy amikor elvállaltam a feladatot, a polgármester úr 40 éves pedagógus múlttal, 15 éves vezetői gyakorlattal a hátam mögött pártaktivistának nevezett, ezekben az iskolákban semmiféle politizálás nem folyik, az iskolák nem ennek a színterei, mi minőségi oktatásra törekszünk.

- Elbocsátások? A megyei közgyűlés határozata alapján mindkét iskolából 4-4 pedagógustól kell megválniuk.

- Senki sem lesz elbocsátva. A Pollákból önként távoztak, a fizikatanár külföldre ment, az angol tanár légikísérő lett, van, aki egy gazdasági társaságnál talált állást, a műszaki tanár nyugdíjba ment. A Zsoldosban egy pedagógust fegyelmi úton elbocsátottunk az év elején, sajnálatosan július 13-án temettük el egyik kollégánkat, egy vezető kolléga nyugdíjhoz közel állóan kihasználja a törvény biztosította lehetőségeket, egy másik nyugdíjba ment. Félreértés ne essen, ezek a kollégák, álláshelyek a rendszerben hiányoznak, pótlásuk pályázati úton betöltésre kerül.

- Annak ellenére, hogy a megyén kötelezővé tették a létszámleépítést?

- Igen, de a működőképesség legalább annyira kötelező a számunkra. A szabad álláshelyekre mindkét intézményben pályázatokat szeretnénk hirdetni. A Pollák-ban is, a Zsoldosban is 4-4 főnek. A gazdasági, technikai dolgozók körében anynyi változás történt, hogy a tizennégy fős gazdasági személyzetből, amely a négy középiskola gazdasági feladatait látta el együttesen, tizenkettőt engedélyezett a fenntartó. Ebből nyolcan a középiskolák központi gazdasági irodájában kerülnek elhelyezésre a gimnáziumban, élükön a gazdasági igazgató-helyettessel, aki közvetlenül a gimnázium igazgatója alá lesz rendelve, a Zsoldosnál, mint részben önállóan gazdálkodó szervezetnél három, a Polláknál és a Borosnál is egy-egy személy marad. Minden vezetői megbízás egy évre szól, a jövő év tavaszán a törvényeknek megfelelően pályázatot írnak ki az álláshelyekre. Utána már nem megbízások, hanem kinevezések lesznek.

Lovas József