2007. augusztus 10.

A St. Jupát most vízre száll

A St. Jupát legénysége augusztus 11-én, szombaton ismét útra kel. Ez alkalommal szokásos vízitúráját teszi meg a 12 fős csapat. Ami a korösszetételt illeti, a legidősebb résztvevő huszon-egynéhány éves, a legfiatalabb most lesz felső tagozatos tanuló az általános iskolában. A túrát Valkai Zsolt vezeti.

Tőle tudjuk, hogy Tisza-becsig autóval utaznak, majd onnan eveznek le egészen a Tisza-tóig.

- A folyó felső szakasza teljesen más jellegű, ahogy belép az országba, gyorsfolyású, kavicsos, még homokpad sincs a közel 60 kilométeres szakaszon - mondja. - A parton nem kísérnek bennünket, előnye, hogy ott állunk meg, ahol szeretnénk. Tizenhat napot leszünk távol, ebből kettő utazással telik el. Az előttünk álló két hétben lesz olyan nap, amikor állunk, egy-egy szimpatikus helyen fürdőzéssel töltjük el az időt.

A csapat jó vízállásra, és jó időre számít. Most jó a vízállás, de a fenti szakasz nagyon érzékeny az esőre. Nagyon gyorsan reagál rá. Ha rájön egy méter csapadék, akkor szinte minden víz alatt van, ami a homokpartból érdekes - meséli Valkai, majd így folytatja: - A közös határoknál kell figyelni nagyon, és Tiszamogyorósnál, ahol vannak személyek, akik a vízitúrázók kifosztásából élnek. Már történt olyan, hogy megloptak bennünket.

A vezető elmondja még, hogy bizonyos napokon 30 kilométereket eveznek a folyón. Közben két zsilipelés is lesz, Tiszalöknél és Kiskörénél. Az előbbi helyen közel 5 métert engedik le a túrázókat, Kiskörénél 9-10 métert. Ha szerencséjük lesz, akkor működik a zsilip, ha nem, a parton kell átszállítaniuk mindent. Megtörtént, hogy combig érő sárban pakoltak át. Úgy tervezik, hogy a Tisza tónál széjjelnéznek egy kicsit. A csapat augusztus 26-án, vasárnap érkezik Szen-tesre, gépkocsival.

(lovas)

Az úton lévőkről napi frissítéssel található információ a St. Jupát honlapon (www.jupat.hu)

A St. Jupát SE kerékpártúráját támogatták: Szentes Város Önkormányzata, NCA, Szja 1 % felajánlók, Dan-Aqua Öntözéstechnikai Kft., KVÍZ-2000 Bt., Linea-H Bt., Agroteam '97. Bt., Herba-Mix Kft., Gumiabroncs '96. Kft., MetalCom-R Távközléstechnikai Kft., Beleon és Társa Kft., ITV Szentes Kft., Royal 03 Bt. (Pont büfé), Csavarker Kft.
(X)