2007. augusztus 10.

Erős alapokon táncolnak

A Szilver TSE szokásos nyári tánctáborában a fiatalabbak a zánkai diákolimpiára készülnek, a legjobb felnőttek Stuttgartba, grand prix-versenyre. Négy helyszínen kétszáz fiatal táncolt, rekordszámban. A kilencvenes évek közepe óta nyaranta összegyűlnek a táncosok, hogy újra átvegyék az alapokat. Ebben a klub tánctanárai segítik őket, minden napra jut egy-egy táncstílus: a keringőtől, a slow foxon át a rumbáig. Ahogyan egy ház is attól jó, hogy erős alapokon nyugszik, a táncosnak is szükséges átismételni az alapokat, még ha sokan nem is nagyon szeretik, foglalta össze a nyári tábor lényegét Szatmári Nagy Szilvia, az egyesület elnöke. Volt a most véget érő kéthetes táborban balettóra is, ezt a 10 éves balettmúlttal (is) rendelkező Mikes Anna tartotta, Szilvia férje, Rónyai Zoltán pedig kondíciójukat erősítette, aki besegített a héten szintén Szentesen edzőtáborozó Keleti Andreáéknak is. A világbajnok olasz mester, Fabio Selmi sem elő-ször jön már városunkba, hogy az országból idesereglett versenyzőket oktassa, pénteken este a Klauzál iskolában.

Közeleg a standard táncok magyar bajnoksága is, amit - aho-gyan évek óta, ezúttal is - a Szilver rendez. A szeptember 1-jén a sportcsarnokban sorra kerülő eseményen 13 órától az utánpótlás korúak kezdik meg a szereplést, a gyerek I.-II. latin magyar bajnoki érmekért és a junior I.-II. latin ranglista-helyezésekért, fél hattól pedig az ifjúsági és felnőtt mezőny versenyez a standard magyar bajnoki címekért.

Bár a plakátokon a László-Mikes páros fényképe propagálja az eseményt, mégis előfordulhatnak meglepetések a bajnokságon, ezúttal nem Csaba és párja a toronymagas esélyesek. A tények ismeretében persze nem is lenne annyira nagy meglepetés, ha a Szepesi-testvérpár vinné el a pálmát, mivel a tavalyi 2. helyezettek vezetik idén a hazai standard-ranglistát, melyen a 2. és 3. helyen is szilveres párosok állnak. Igaz, László Csabáék a világranglistán mindegyiküket megelőzik, csak egy itthoni versenyen indult a februárban alakult versenypáros. Tíz-táncban viszont júniusban bajnokok lettek Mikes Annával, s meghívást kaptak az októberi világbajnokságra. Edzőjük szerint azonban még kétséges, összejön-e az útiköltség Tokióba.

D. J.