2007. augusztus 10.

Lopott biciklivel Budapestre

Egy kertvárosi ingatlan nyitott ablakát kihasználva hatolt be ismeretlen személy a lakásba. A július 31-én a nappali órákban történt esetnél több mint egymillió forint készpénzt tulajdonított el az illető. A rendőrség nagyobb értékre elkövetett lopás vétsége miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

Továbbra is pénzről lesz szó, nagyobb összegről, amelyet otthon tároltak, és nem a bankban, ahol még kamatozna is tulajdonosának. Nagy-mágocson történt, augusztus 1-jén. A kertes ingatlanba a nyitott kertkapun át surrant be az ismeretlen tettes, és a lakás szobájában, az egyik szekrényben 2 millió 200 ezer forintot tett zsebre. Mint kiderült, az ott lakók az épület hátsó kertjében dolgoztak éppen, így nem vették észre a lopást.

Az egyik szentesi kábeltévé-hálózat tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki július 31-én délután 3-4 óra közötti időben megrongálta az egyik légkábelüket. Furcsa módon a légkábelben egy darab légpuskatöltényt találtak. A töltény zárlatot okozott, minek következtében a Somogyi Béla utca jó néhány ingatlanában nem volt kábeltévé műsorszolgáltatás emiatt. A hibát néhány órán belül helyreállította a szolgáltató. A rendőrség azt vizsgálja, hogy szándékos rongálásról van-e szó, vagy esetleg az elkövető galambra lőhetett a fent jelzett időpontban.

Augusztus 1-jén az éjszakai órákban a szentesi illetőségű sértettől a nála tartózkodó német állampolgár barátja egy mobiltelefont és egy montain bike kerékpárt tulajdonított el közel 100 ezer forint értékben. A nyomozás során kiderült, hogy a német állampolgár a harmadik napra repülőjegygyel rendelkezik, s éppen távozni készül Magyarországról. Mivel az elkövető pontos adatai nem álltak a rendőrség rendelkezésre, a körözését nem tudták elrendelni. Az ügyben a repülőtéri biztonsági szolgálat sietett a szentesi zsaruk segítségére. Megkeresésük alapján elfogták a német állampolgárt, gyanúsítottként ki is hallgatták már, a tettes cselekményét részben elismerte. Miért volt olyan nehéz az ügy? Mint kiderült, a "volt" barátnő csak a nevét tudta az elkövetőnek, és csak név alapján nem lehet elrendelni körözést. A repülőtériek a kapott személyleírás alapján kapcsolták le a férfit. A mobiltelefon visszakerült a sértetthez, a sportos alkatnak nevezhető német állampolgár, miután úgy kerekezett fel Pestre, a kerékpárt eldobta.

Az egyik szentesi lakos magánszemélyként tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki a sértett számítógépébe betörve, az általa használt belépési kóddal védett levelezőrendszerben a beérkező leveleit engedély nélkül letörölte. Most azt vizsgálják: kinek lehetett az érdeke, és hogyan juthatott hozzá? Az ügyben számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény gyanúja miatt indított a rendőrség büntetőeljárást. A tettes ilyen esetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Szentes egyik kertes házába ajtófelfeszítés módszerével hatolt be ismeretlen tettes (vagy tettesek) augusztus 1-2. közötti időben, és onnan diszkós felszereléseket tulajdonítottak el másfélmillió forint értékben. A rendőrség most visszaidéz egy korábbi esetet, amely az ifjúsági háznál történt. Vizsgálják, lehet-e összefüggés a kettő között. Érdekesnek találják, hogy viszonylag közeli időpontokban hasonló jellegű felszereléseket lopnak el: speciális lemezjátszó, keverőpult, hangfalak, árnyékolt vezetékek, stb. Úgynevezett diszkós cuccokat.

Nem árt, ha tudjuk, a Tesco áruházban kamerás figyelőszolgálat működik. Úgy tűnik, nem mindenki veszi azt komolyan. A Tesco Zrt. szentesi áruháza feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, akik az áruházból egy digitális fényképezőgépet, egy Polaroid napszemüveget, valamint egy parfümöt próbáltak eltulajdonítani. A biztonsági személyzet ez alkalommal is résen volt, a kamerákon keresztül figyelemmel kísérték a gyanús személyeket. A felvételeken jól látszik, ahogyan a két fiatal a fényképezőgépet védő zárszerkezetet felfeszíti, majd kiemeli a gépet, és zsebre rakja. Hasonlóan cselekedtek a parfümmel és a szemüveggel. Majd, mint akik jól végezték dolgukat, az üzletben elkezdtek pizzát enni, és arra lopott sajtot "reszeltek". Ez is mind látszik a felvételeken. Az elkövetéssel megalapozottan gyanúsítható két csongrádi fiatal a kamerafelvételek ellenére tagadja tettét.

Szinte mindenegyes nap eltűnik Szentes területéről egy-egy nagyobb értékű kerékpár, általában közterületről, központból, frekventált helyekről. Volt olyan eset, amikor rosszul zárták le, máskor elvágják a zárat. A tolvajok a lépcsőházakba is besettenkednek, s a lezáratlan bicajokat eltulajdonítják. Vigyázzunk jobban értékeinkre!

(lovas)