2007. augusztus 10.

Szentesi rendőr az Adrián

Faragó Róbert törzszászlós már másodszor kapott lehetőséget

Jávorné Mészáros Andrea és a szentesi Faragó Zsolt
együtt járőröztek Zadarban

A szentesi rendőrkapitányság nevét is öregbítette Faragó Róbert törzszászlós, aki nemrég részt vett egy két hetes horvátországi misszióban, melyre az országból összesen négy embert választottak ki. A szentesi rendőr immár másodszor teljesített szolgálatot a tengerparti városban, a 110 ezer lakosú Zadarban, ahova a tavalyi csapattagok közül csak ő mehetett vissza ismét.

A kollégák szívélyesen fogadtak, köszönhetően annak, hogy már ismertem a parancsnokokat, illetve azokat a kollégákat, akikkel együtt szolgáltunk. Idén már barátként is üdvözöltük egymást, hisz a magánéletben is tartjuk a kapcsolatot. Azonban úgy látom, hogy az először kint járó kollégákat is szívélyesen fogadták, mondta a törzsőrmester, aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy egy pályázat útján jutott ki a misszióba. A horvát és a magyar belügyminisztérium megállapodást kötött arról, hogy magyar rendőrök is teljesítsenek szolgálatot a horvát tengerparton, elősegítve ezzel a magyar turisták zavartalan üdülését, illetve a két ország rendőrsége közötti kapcsolat ápolását, javítását. Alapfeltétel volt a legalább 5 éves szakmai gyakorlat, és a középfokú angol nyelvtudás, a tiszthelyettesi, illetve zászlósi rendfokozat, valamint a közrendvédelmi vagy a közlekedési szakterületen való jártasság.

Faragó Róbert az autópálya-rendőrségnél dolgozó Jávorné Mészáros Andrea rendőrfőtörzsőrmesterrel teljesített közös szolgálatot a kint töltött két hét alatt, az egyik helyi körzeti megbízott Milo Smokrovic mellett. Feladatuk főként az volt, hogy a magyar turisták által frekventáltan látogatott üdülőhelyeken és a város központjában segítséget nyújtsanak a turistáknak egyrészt információkkal, másrészt olyan intézkedésekkel, melyek segítették ott tartózkodásukat. A szentesi rendőr elmondta, hogy főként lopások, csendháborítás, illetve elveszett okmányok kapcsán dolgoztak együtt a horvát kollégákkal, hisz az ott nyaralók íratok hiányában nem tudták volna átlépni a határt. Azonban hazautazásunk előtt segítséget nyújtottak a zadari rendőr-főkapi-tányság szervezett bűnözési osztályának egy korrupciós ügy felderítésében is.

Más volt Zadarban szolgálni, állapította meg a szentesi rendőr, hisz a 110 ezer fős városba havonta 300 ezer külföldi látogat el turistaként. Ez egy részt jó a városnak, másrészről pedig megnehezíti az intézkedéseket, ugyanis sok olyan turista van, aki sem horvátul, sem angolul vagy németül nem beszél. Közülük számos magyarra is igaz ez az állítás, akik örültek annak, hogy találkoztak hazai rendőrökkel - mondta Faragó Zsolt törzszászlós, aki ha teheti, akkor jövőre is elindul a pályázaton.

Cseh-Lakos