2007. augusztus 10.

Jeleskedtek a polgárőrök

Szaszkó Gergely és Szabó Sándor

Idén Sándorfalva adott helyet a sorban XI. megyei polgárőr napnak. A családias hangulatban zajló eseményen 53 egyesület vett részt, azon belül csapatok, családtagok, kísérők, tehát több ezer ember. A rendezvényen különböző versenyek, fórumok színesítették a programot. Bemutatót tartottak a rendőrség, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a vám és pénzügyőrség egyes akciócsoportjai. Az egész napos rendezvényen sokakat vonzottak a különböző vetélkedők, versenyek. A szentesiek a KRESZ- és az ügyességi versenyben jeleskedtek.

A közlekedési versenyben Szaszkó Gergely szolgálatszervező első, míg polgárőrtársa, Szabó Sándor harmadik helyezett lett. (Az első helyezett részt vesz az országos döntőn.)

- A Közlekedésbiztonsági Tanács által elkészített KRESZ-lapot kellett kitölteni - meséli a győztes polgárőr. - Majd ügyességi verseny következett, gépkocsival. Egy tudásfölmérés a bóják között, ami időre ment. Az igazság az, hogy a szolgálati, illetve saját autóinkkal sokat vezetünk.

Szaszkó Gergely szakmáját tekintve gépkocsivezető, hűtőkocsival járja az országot. Korábban a mentőszolgálatnál dolgozott. Azt mondja, onnan a szerzett rutin.

Szabó Sándor, aki civilben biztonsági őr nem tartja olyan nagyon nehéznek a versenyt. - Elfogadható volt - válaszolja érdeklődésünkre. - A közlekedésbiztonsági vezetés különben is nagy odafigyelést igényel. A polgárőr munkájában is. A mindennapos autózás rutint ad.

A 30 fős taglétszámból közel 15 fő az, aki aktívan részt vesz a szolgálatban. Vallják, a polgárőrség teljesen önkéntes, pártsemleges. A szabadidejüket áldozzák fel a szolgálatért. Úgy tartják, Egy jó kollektívában dolgoznak, fizetés nélkül.

- Szükség van a polgárőrségre, ezt az élet igazolja - mondja Szaszkó Gergely. - Ott vagyunk a közrend, a közlekedés, a különböző rendezvények biztosításánál. Érthetetlenül állunk viszont amellett, hogy nem jutunk hozzá egy épülethez, amelyben elférnénk. Hogy ne kelljen bérelni az épületet, ami elviszi a költségvetésünket. Nem tudunk bővülni sem, hiszen nincs hol lennie az új tagoknak. Ha meglátják az épületet, csak csóválják a fejüket. A volt Termál TSz ingatlanában, csak addig maradhatunk, amíg nem hasznosítják.

Család? A kérdésre ismét Szaszkó válaszol: - Olykor vannak megjegyzések, de szívesebben látnak itt, mint ha máshol töltenénk el az időt - mondja, majd még hozzáteszi: a társaság, kárpótolja a hiányokat. Ez egy baráti kör, amelyben jól érzik magukat.

Mit vár az országos döntőn? - kérdezem Szaszkót. Mire ő: - Természetesen az első helyet. Vagy ha már valaki lefoglalta, akkor a második is jó lesz. Nem a pénzért tesszük. Ajándékkal járt a megyei díj, egy DVD lejátszót kaptam.

Mint halljuk, van utánpótlás is a csapatban. Finta Sándor (ő negyedik lett a 12-es felnőtt mezőnyben) fia az első helyet szerezte meg az ifjú polgárőrök versenyében, amelyben 18-an álltak rajthoz. A polgárőrcsemete most másodikos. Egyes szolgálatba gyakran elkíséri az apját.

(lovas)