2007. augusztus 10.

Sikert arattak Kapolcson

Eddig a Művészetek Völgyében a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozata vett részt. Idén a város nagyobb létszámmal képviseltette magát az eseményen. Minderről a rendezvény helyi szervezőjét, Csorba Gyulát, a Civil Televízió vezetőjét kérdeztük.

- A gimnázium médiaszakos tanára, a budapesti Papp László, régi televíziós, a Civil televízió munkájában is hathatósan vett részt. A középiskola hallgatóit filmezésre, televíziózásra tanítja. Bennünket is nagyon sok segítséggel látott el. A tanár úr a Művészetek Völgyének a médiafelelőse. Vele beszélgetve fölvetettem: van-e lehetőség arra, hogy Szentes és Szegvár közösen részt vegyen az eseményen? Elképzeléseink között szerepelt a szegvári Éneklő Mozgalom, a Dobbantó Táncegyüttes, a szentesi Pengető Citerazenekar, és fúvószenekar, valamint az Ütős Együttes. Már jól csengő nevek, remek produkciók vannak mögöttük, amivel érdemes a városból kilépni. A művészetek kapcsán is fölkeltsük magunkra a figyelmet. Az érkező válasz: kiemelt vendégként várnak bennünket Kapolcson.

- A szervező bizottság mi alapján állította össze a programot?

- Az Éneklő Mozgalomban 52 szegvári, mindszenti és szentesi alkotó van. A szegedi egyetem professzorai támogatják szellemileg (régészetben, képzőművészetben és egyébben) a mozgalmat. Úgy döntöttünk, legyenek kiemelkedő művészeink, nagy örömünkre dr. Csíky László vállalta az amatőrökkel a közösséget, sőt a végén azt mondta, bármikor eljön velünk és vállalja ezt a csapatot. Velünk volt Szűcs Árpád szegedi festőművész, Mód László, a Koszta József Múzeum munkatársa, segítségével bemutattuk a térség néprajzát. Eljött Kapolcsra Kulbert György fafaragó, ott volt Kun Rezső festő is a tanítványaival. A megnyitón a fúvószenekar mögött vonult fel a teljes gárda, a lako-dalmasmenetnél megállt a forgalom, mindenki bennünket nézett. Velünk énekelt.

- Hogyan alakult a további program?

- A Kapolcstól 6 kilométerre levő 800 fős Talián görögdön a fúvószenekarral meglátogattuk a helyi képviselőt, a szentesiek által is jól ismert Szőke András színművészt. A faluban lakik, és rendkívüli módon örült a látogatásnak. Elővette a maga hangszerét. Maradtunk volna még, de hát fellépés várt bennünket a Világzenei színpadon. Az ezer főt befogadó óriássátor megtelt nézőkkel. A szereplők nagy sikert arattak, nem akarták őket leengedni a színpadról. És hogy egy kis showt is vigyünk az egészbe, a szegváriak bemutatták az alföldi lakodalmast, kálá-tóval, A legénybúcsútól a nászéjszakáig címmel.

- Ez volt a XIX. ilyen rendezvény Kapolcson. Milyen érzéssel tért haza a csapat?

- Elértük azt, hogy az 1200 bemutatott programból nagyon megtetszett a mienk. Eljött közénk Márta István főszervező, az Új Színház igazgatója, akinek addigra Csíky doktor elkészítette a portréját. Vagy másfél órát velünk volt, nem tudott elszakadni ettől a világtól. Kijelentette, azt a helyszínen is látni szeretné. Szirbik Imre polgármestertől megköszönte, hogy az önkormányzat anyagiakban is támogatta a rendezvényt.

- Mint tudjuk, nem csak fellépőkből állt a csapat.

- Nagyon sokan segítettek, hogy gördülékenyen menjen minden. Szegvárról Teri néni kis csapatával folyamatosan főzött, etette a résztvevőket. 130 kilogramm húst, 180 kilogramm zöldséget vittünk az útra. Volt borkóstoló, jöttek az emberek szentesi lecsót kóstolni. Az önkormányzat, a Hungerit Zrt., a Dél-Kertész és a Ternay Kft. (Szegvár) mellett sok társadalmi munkás segített, beleértve a Civil tévé kollektíváját is.

- Kapolcs után hogyan tovább?

- Szerveződik a Kistérségi Kulturális Kerekasztal. Létre fogunk hozni egy egyesületet. Oda várunk mindenkit, aki a művészetek iránt elkötelezett. Projektekben gondolkodunk. Hiszem, különlegességünk talán nem is a tudásunkban volt, hanem az összetartozásunkban, összefogásunkban, abban az egységes megjelenésünkben, ami hangulatot és sikert teremtett. Jövőre is menni akarunk. Szentes hírnevét öregbítjük. És bekapcsoljuk a kistérség többi települését is. Tervezünk idehaza szeptember táján egy Völgy gálát.

Lovas József