2007. augusztus 10.

Aláírást gyűjtenek

Tiltakozás az intézmények összevonása ellen

Tiltakozik és aláírásgyűjtő akcióba kezdett a Szabad Demokraták Szövetségének helyi szervezete. A tiltakozás okait a városunkat érintő középiskolák összevonásokban jelölte meg a csoport vezetősége. Ezért közzé tesznek egy nyilatkozatot, melyet a lakosok aláírásaikkal hitelesíthetnek és támogathatnak.

Szabó Zsolt városi elnök az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt hetekben olyan események történtek Szentesen, melyekre kénytelenek reagálni. Úgy érzik, hogy a város polgáraiban felháborodást keltett az, ami a négy megyei fenntartású középiskolával történt. Nevezetesen, hogy a fenntartó megyei önkormányzat felrúgva minden szakmai és gazdaságossági szempontot leváltotta az iskolák vezetői posztját pályázati úton betöltő pedagógusokat - nyilatkozta a városi elnök, aki szerint az új igazgatókat politikai okokból választották ki. Szabó Zsolt elmondta, hogy az öszszevonások szemmel láthatóan semmiféle kézzelfogható gazdasági indokokkal nem magyarázhatók, csak azzal, hogy hozzájuk politikailag hű embereket akartak kinevezni ezekre a pozíciókra. Az ügyben a tulajdonos önkormányzat véleményét nem kérték ki, illetve akkor kérték ki, mikor már a döntés megszületett.

Pásztor Antal ügyvivő hozzátette, hogy önkormányzati képviselőként maximálisan egyetért a baloldal reagálásával, hiszen ami történt, az számukra elfogadhatatlan.

A szentesi képviselő-testület a döntést magas arányban nem támogatta, s a lépések megalapozatlanok, gyorsak és szakmailag sem előkészítettek. Az ügyvivő véleménye, hogy elfogadhatatlan az is, hogy egy pályázati úton megválasztott igazgatót kinevezéssel leváltanak, ami Szabó Zsolt városi elnök szerint ha nem is jogsértő, de mindenképp erkölcstelen és ízléstelen. 2010-ig érvényes megbízatással és kidolgozott pedagógiai programmal rendelkező igazgatókat váltottak le a tanévkezdés előtt egy hónappal olyan vezetőkre, akinek a pedagógiai programját sem ismerik. Így az intézmények az eddig kimunkált pedagógiai program biztonsága nélkül kezdik meg az új tanévet. Jó lenne, ha a megye belátná, hogy egy évre kár volna megbolygatni az iskolák jól működő rendjét, hiszen jövőre úgyis pályázatot írnak ki - mondta az SZDSZ városi szervezetének elnöke.

Ennek érdekében az SZDSZ helyi szervezete közzé tesz egy nyilatkozatot, amelyben kifejti véleményét a változásokról. A nyilatkozatot hozzáférhetővé teszik a város polgárai számára és kérik, hogy aki egyetért a leírtakkal az csatlakozzon, nevével hitelesítse azt, és elégedetlenségét ily módon is informatívan fejezze ki.

A tagok és a szimpatizánsok több alkalommal gyűjtik majd az aláírásokat a nyilvános helyeken felállított pavilonokban, nemcsak szentesiektől, hanem a környező településeken élőktől is, hiszen ezek a középiskolák megyei beiskolázású intézmények. Az aláírásgyűjtés az iskolakezdésig tart.

Cseh-Lakos