2007. augusztus 10.

Javul a vízminőség

Társaságunk az elmúlt évben tulajdonosának, a város önkormányzatának és a fogyasztók elvárásának megfelelő évet zárt. Kitűzött céljainkat sikerült és remélhetően 2007-ben is sikerül megvalósítani - mondja Ikládi András, a Szentes Víz- és Csatornamű Kft. ügyvezetője.

A folytatásban szól arról, hogy a vízellátás területén kivitelezték, a Nagy Ferenc és Kiss Bálint utcák szükséges vízhálózat felújításait. Idén is folytatták a hálózat felújítást a Vásárhelyi zug, a Kolozsvári utcákban és elvégezték a Nyár utca-Tavasz utcai ágvezetékek összekötését. Ez egyidejűleg biztosítja az épülő Idősek Otthona biztonságosabb vízellátását is. Ezen kívül felújítási munkákról beszélhetünk a Nagyvölgy sor-Vecseri utcákban történő körvezeték kialakításával, valamint a Bajcsy Zsilinszky utca egy szakaszán.

A hibaelhárításokat, melyek számát jelentősen növelték a csatornaépítési munkák, rövid időn belül és lakossági panasz nélkül elvégezték. Folyamatos munkát ad a cégnek az ez évben esedékes mintegy 3500 vízmérő cseréje.

A további munkákról szólva az ügyvezető beszámol arról, hogy enyhe homokolás miatt Szentes-Lapistón el kell végezni a kút béléscsöves felújítását. Ezen kívül az egyenletes vízminőség biztosítása céljából a nyári csúcsfogyasztás után Lapistó, Magyartés hálózatának mechanikai tisztítását. Tervezés alatt van Kajánújfalu vízhálózatának felújítása, melyet 2008-ban szeretnének elvégezni. Ez mintegy 1,5 km vízhálózat kiépítését jelenti.

Az ügyvezető szerint a szolgáltatott víz minősége egész évben jó volt. Jelentősebb minőségi eltérést, komolyabb problémát egy alkalommal észleltek, melyet az 500 m3-es nyomásfokozó-tározó javításával kiküszöböltek. A vízminőségnek a város területén is meg kell felelnie a hatályos, kormányrendeletekben is rögzített, 2009-ben életbe lépő EU-s előírásoknak. A szigorított szabvány miatt Szentesen az arzén és ammónia tartalommal jelentkezik probléma a víz összetételében. Például: az arzéntartalom jelenleg 15-17 mikrogramm literenként. Az új előírás szerint 2009-re 10 mikrogramm /liter lehet. A régió települése összefogott. Az Eu várhatóan 90 százalékkal támogatja.

- Ez Szentesen 150-200 millió forintos beruházást jelent - mondja. - A város önkormányzata tagja a 204 települést összefogó Dél-alföldi Ivóvízjavító Konzorciumnak, melynek célja, az EU-s pályázat kisebb önkormányzati önrésszel történő elnyerése a beruházás megvalósítására. Az előkészítő munkában társaságunk is aktívan részt vesz.

A kft. jelentős szerepet vállalt a szennyvízcsatornázás koordinálásban és kivitelezésben. Az elmúlt évben hat, idén egy új átemelőt helyeztek üzembe a csatornaépítéshez kapcsolódóan. A társaság 24 átemelőt üzemeltet jelenleg a város területén. Az üzembiztonságot erősíti az évek során kialakított URH alapú víz- és szennyvíz folyamatirányítási rendszer, melybe bekapcsolódnak az új létesítmények is. Várhatóan a nyár végéig a Nagyhegyi városrész csatornázása is megvalósul, így a 2004 óta folyamatosan kivitelezett csatornaprogrammal, 5500 ingatlan bekapcsolásával a város szinte teljes belterülete biztosítottá válik a szennyvízelvezetése.

- A szennyvíztisztítás területén gondot okoz az elavult technológia miatt a csak a fogyasztói díjban kompenzálódó, 2004-ben bevezetett vízterhelési díj, mely progresszívan, több tízmilliós többlet költséget jelent. Ezért társaságunk, szerződéskötéssel elindította az új szennyvíztelep terveztetését. Kivitelezése 2010 környékén megindulhat. A modernebb technológia biztosításával minimalizálható lesz a vízterhelési díj, mely remélhetően hatással lesz a díj kisebb léptékű emelésére - jelenti ki az ügyvezető igazgató, majd így folytatja:

- A kivitelezési, javítási munkák jó minőségű, gyors elvégzése érdekében gondoskodnunk kell a jelentősen magasabb karbantartási költségű, idősödő géppark folyamatos megújításáról. Jelentős lakossági panasz, szolgáltatásunkkal kapcsolatban sem minőségi, sem számlázási oldalról nem volt. Hátralékos állományunk pénzügyi gazdálkodásunkat nem veszélyeztette. A hátralék a családi házaknál személyes megkeresés és némely esetben szolgáltatás korlátozásával kezelhető volt. Társasházaknál peresítéssel igyekszünk csök-kenteni a kintlévőségünket, mely sajnos nem mindig jár eredménnyel.

Lovas József