2007. július 27.

Az időjárásról jelentjük

Közel két héten át kínozta erőteljesen Magyarország lakosságát az időjárás, pontosabban az úgynevezett kánikula. Olyan hőség és forróság, ami ellen az emberiség nem igazán tud, vagy csak alig-alig képes védekezni. Még akkor sem, ha - hála az Országos Meteorológiai Szolgálat szakértő munkatársainak - volt némi időnk védekezni, hisz napokkal előbb jelezték, hogy mi vár ránk ezekben a hetekben.

Sokan, sokféleképp próbáltunk meg elbújni a hőség elől, vagy hűteni magunkat valamilyen módon a forróságban. Klímával, ventillátorokkal, sapkával, napernyővel, vizes ruhával, esetleg alig-alig lengedező kereszthuzattal. Számos tanácsot is kaptunk a szakemberektől a forró napok átvészelésének érdekében, így fürdőhelyekre menekültünk, leveseket ettünk és cukormentes italokat, teákat, ásványvizeket ittunk, tartózkodni próbáltunk a túlzott koffeinfogyasztástól. Mégis úgy tűnik, hogy mindez hiábavaló volt, hiszen az ember nem tudta hatékonyan felvenni a versenyt a természet erőivel. Ennek ellenére továbbra is fáradhatatlanul küzdöttünk mindannyian, hisz kénytelenek voltunk.

A szerencsésebbek közé talán azok tartoztak, akik szabadságra mentek, vagy nyári szünetüket töltötték. Nekik esélyük volt arra, hogy válasszanak egy strandot, mely-nek medencéiben vagy természetes folyóvizében lehűthetik 40 fokon felforrósodott testüket. Ezek közé a szerencsések közé tartozott például a gyógyfürdőben szüleivel fürdőző három kisgyerek, Mónika, Ilike és Misike is, akik elmondták, hogy szüleik minden nap kiviszik őket a város valamelyik strandjára. A múlt héten legtöbbet a gyógyfürdőben hűsöltek, de ligeti strandfürdőt és a Tiszát is felkeresték. Bevallották, ők élvezik ezért a meleget, s nem mellékes számukra az sem, hogy így sokkal jobban telnek napjaik. A medencében számos lehetőséget találtak a szórakozásra, játékra. Úsztak, kézen álltak, ugróversenyt játszottak, de a repertoárból a különböző labdajátékok és a fogócska sem maradhatott ki. Ideális volt tehát számukra a gyógyfürdő.

Cseh-Lakos