2007. július 27.

A város idegenforgalma

Dr. Rébeli szerint a tiszai strandra is jobban oda kellene figyelni

A képviselő-testület négy esztendővel ezelőtt tárgyalta a város idegenforgalmi helyzetét. Már az előző koncepcióban is fontos szerepet kapott a sportturizmus, a szálláshelyfejlesztés, a gyógy- és az aktív turizmus, továbbá a falusi-, a konferencia-, és a gasztronómiai turizmus. Az eltelt időszakban többször elhangzott, hogy olyan irányokat kéne találni és megszabni a város számára, amelyek a település adottságainak kihasználását segítenék. Az előterjesztés igyekszik bemutatni a lehetőségeket.

A vitában Földvári Nagy István a prioritásokról szólva a felsorolással nem értett egyet, szerinte az egészség- és a sportturizmus lenne az első, a második az aktív turizmus. Mint mondta, kulturális turizmusról jelenleg nem nagyon beszélhetünk. Rébeli Szabó Tamás kifejtette: a Tiszai stranddal bővebben, figyelemfelhívóbban kellene foglalkoznia a koncepciónak. A képviselő kérte, hogy az 50 méteres medence felújítása funkcióváltással csak akkor kerüljön sorra, amikor már az azt megelőző beruházások megtörténtek.

Földvári Nagy István az anyagban szereplő termálvíz-kihasználással kapcsolatban kifejtette: tekintettel arra, hogy a Dél-Alföldön nem található másik ekkora összefüggő termálvízterület, esetünkben a jó adottságok közé tartozónak tekinthető, így érdemes lett volna említeni a koncepcióban. Kitért arra, hogy Szentes térségében 32 ilyen kútról beszélhetünk, és csak egy van közülük gyógyvíznek minősítve. Móra József hozzászólásában a kérdésre válaszolva elmondta: a gyógyvíz és a termálvíz között egy lényeges különbség van: termálvíz az, amelynek hőfoka a kifolyónál 35 °C-nál melegebb.

A képviselő kijelentette, nem minden termálvíz gyógyít, a gyógyvízzé minősítésnek rendkívül komoly feltételei vannak, így a víz összetétele és minden egyéb. A minősítés 1-1,5 millió forint költségvonzattal jár. Az üzemelési vízjogi engedélyben benne van, mire lehet használni. Szentes környékén a 32 termálkútnak az üzemelése főként energetikai céllal történik. Az előterjesztésről szólva kifejtette: jól összeállított anyag, az elgondolás Csongrád megye idegenforgalmi koncepciójával és a Dél-alföldi turizmus fejlesztési stratégiájával összhangban van. Így szorosan illeszkedik a térség idegenforgalmi fejlesztési elképzeléseibe.

Kozák János a Kurca-part továbbfejlesztésénél a jelenlegi járdaszakasz folytatását az ifjúsági ház felé jelölte meg. Mint mondta, a bíróságtól a Makai hídig, onnan pedig az Örvény sorig kell előbb kiépíteni. A sportszálló kérdésével kapcsolatban kijelentette: ne a jelenlegit újítsák fel, azt le kell majd bontani. Javaslata az, hogy az átszervezések után kiürült Ady Endre utcai kollégiumot adják át a Családsegítő Központnak és annak a ligeti épületét alakítsák át - lehetőleg magánbefektetéssel - sportszállónak.

A téma előadója, Domokos Andrea idegenforgalmi referens elmondta, a prioritások attól is függnek, hogy milyen pályázatokat írnak ki. Majd hozzátette: a Petőfi Szálló elkészülésével a kulturális turizmus is fellendülésnek indulhat.

Lovas József