2007. július 20.

Búcsúzott Mordvincev

Három éves korában kezdett el úszni még Ungváron, majd 2001-ben Szentesre költözött, hogy itt váljon még jobb úszó belőle. A Klauzál iskolában végezte el a hetedik-nyolcadik osztályt, idén pedig a Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett Mordvincev Sándor. A tizenkilenc esztendős fiatalember éveken keresztül szállította a fényesebbnél fényesebb érmeket Szentesre, most azonban - tanulmányai miatt is - Pécsre költözik, az ottani úszóklub versenyzője lesz.

Az elmúlt hétvégén versenyzett utoljára szentesi színekben Kaposváron, az Országos Vidékbajnokságon.

- Hogyan lettél a Szentes Városi Úszóklub versenyzője?

- Édesapám - aki az első edzőm volt - a szenior vízilabda csapatukkal edzőtáborozott Szentesen, és engem is magával hozott. Amíg ők edzettek, addig én sem pihentem, a tanmedencében róttam a hosszakat, itt figyeltek fel rám későbbi edzőim. A szüleimmel való egyeztetések után költöztem át Magyarországra, kollégista lettem, a hétvégéket vagy edzőmnél Paulovics Tamásnál, vagy Bányainé Déló-Nagy Gabrielláéknál töltöttem, különösen nagy szeretettel emlékszem majd rájuk. Az általános iskolában Paulovics Tamás és Sóti Richárd, az elmúlt négy évben pedig Kádár Róbert volt az edzőm. Ha ők nincsenek, és nincs a segítő háttér, akkor nem juthattam volna el oda, ahol most tartok. Felejthetetlen éveket töltöttem el Szentesen, és amikor csak tehetem visszalátogatok majd ide.

- Mely versenyszámokban érted el legnagyobb sikereidet?

- Elsősorban a 200 méteres gyors és a vegyes az én számom. Legutóbb tavaly novemberben a rövidpályás felnőtt bajnokságon Debrecenben lettem 5. kétszáz vegyesen, nyolcadik pedig kétszáz gyorson.

- Számos érmet, elismerést vehettél már át. Ezeket is viszed magaddal Pécsre?

- Nem, hiszen ezek már otthon, Ungváron vannak. Az ottani lakásunkban van egy rész, ahol a serlegek, az érmek, városi elismerések vannak kitéve.

- Miért Pécs?

- Egyrészt azért, mert a tanulmányaimat a pécsi egyetemen, a szlavisztika szakon folytatom tovább, másrészt azért, mert az itteni edzőket, versenyzőket már régebb óta ismertem. Felkészítőim Petrov Anatoli és az egyik fia lesznek. Ő egy orosz edző, aki már több, mint húsz éve dolgozik Magyarországon, és többek között, a többszörös ifjúsági Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna is nála készül.

- Utoljára Kaposváron álltál startkőre a Szentes Városi Úszóklub tagjaként.

- Bár nem voltam teljesen egészséges, minden tőlem telhetőt megtettem a szép búcsúért.

Hering Viktor