2007. július 20.

Élethű haditorna

A lovagok vonulását a főutcán is láthatták

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a Zenthus János Középkori Haditorna fesztivált a tizenhatodik Kurca Parti-Coctail Partyval egy időben illetve helyszínen. A Pusztai László Sporttelepen sátortábor fogadta a messziről érkezett lovagokat és vitézeket - akik többek között a Vajdaságból, Debrecenből, Visegrádról és Heves megyéből jöttek -, valamint az érdeklődő közönséget.

A két napos rendezvény alapját a lovagi játékok, a kosztümös felvonulás, a Kelet leányainak hastánc előadása, a dobófegyverek, párviadalok, alakzati harcok bemutatói képezték. A kíváncsibbak bepillantást nyerhettek a sátrakba, megismerkedhettek a középkori vitézek harci arzenáljával. Kipróbálhatták és megtanulhatták a buzogánnyal, az egy és két kezes karddal, a csatabárddal és a pajzszsal való küzdelem lovagi fortélyait. A korabeli szórakozásból is kivehették részüket a páros és csoportos táncbemutatók által, mely a középkori illem és udvarlás reprezentációjának is bizonyult. S az egész napos rendezvény koronájaként a jelentkezők részt vehettek egy hamisítatlan, korhű vacsorán, ahol csupán egy alapszabály volt: mindenkinek evőeszköz nélkül, kézi szedéssel kellett megkóstolnia a különböző finomságokat, egy-egy jó kupa bor kíséretében. No, a szórakoztató műsor itt sem maradhatott el, hisz hastáncbemutató és fáklyás vívás emelte a lakoma fényét.

Eközben a tábor melletti színpadon színesebbnél színesebb koncertek és táncbemutatók váltották egymást. Megnézhettük például a Pom-Pom együttes gyermekműsorát, a Zöldág néptáncegyüttes előadását, de fellépett a The Gaggle (Fecsegő lányok) nevű nemrég alakult formáció is. A késő esti programban pedig a Murphy Band és a Seres fivérek szórakoztatták a nagyérdeműt.

A műsorból mindenkinek más-más produkció tetszett a legjobban. A kora délután érkező Kovács Krisztina a Murphy Band és a Seres formáció koncertjét találta a legszínvonalasabbnak. Elmondta azonban azt is, hogy a bemutató kapcsán ő is kedvet kapott a hastánchoz, s most már csak bátorságát kell összegyűjtenie ahhoz, hogy megpróbálkozzon ezzel a különleges, minden testrészt és izomcsoportot megmozgató műfajjal. Szerinte nagyon különleges volt az is, ahogy dobokkal és csatakiáltásokkal vonultak fel a lovagi torna résztvevői, valamint az, hogy a sátortábor, a kosztümök, a csatajelentetek, és a harci bemutatók szinte "visszaröpítették a nézőket" az évszázadokkal ezelőtti korba.

Az egyik résztvevő, a vajdasági Zentáról érkező Fendrik Mihály pedig a lovagi tornáról elmondta lapunknak, hogy ő már nem először vesz részt ilyen küzdelemben, de először volt ilyen nagy találkozó keretében lovagi vacsorán. Csoportjuk, a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület már másfél éve működik. Hozzátette, hogy csapatuk létrejötte többek között kapitányuk és vice kapitányuk a Zenthus egyik zsoldosával ápolt barátságának köszönhető. Kérdésünkre - miszerint valóságosak-e a harcok - elmondta, hogy ők mindig élethűen próbálják visszaadni a kard, illetve más fegyverek forgatásának fortélyait.

Cseh-Lakos