2007. július 20.

A Deák iskolából a tajgára

Egy uniós pályázat keretében a Deák Ferenc Általános Iskola néhány pedagógusa nemrég Finnországban járt: egy biológiai kutatás eredményeit mutatták be a projekt nemzetközi résztvevőinek.

Az Európai Unió által finanszírozott Comenius-projekt keretében valósult meg az a pályázat, melyet Aranyi László angol-számítástechnika szakos tanár nyert meg iskolánk számára, mondja Kováts Kornél biológiatanár, akivel az érdekes és sok tanulsággal szolgáló útról beszélgetünk. Elmondja: a koordinátor iskola a csehországi Pardubice városában található, a kutatási téma pedig: "Rákok, mint bioindikátorok környezetünk vizeiben". A cseh és a magyar iskolákon kívül egy olasz és egy finn oktatási intézmény vett még részt a kutatásban, utóbbiaknál járt a Deák iskola küldöttsége, azzal a céllal, hogy bemutassák eddigi munkájukat. A csoport tagjai voltak Varga Sándorné igazgatónő és Baranyi Szilvia angol szakos tanárnő. A kutatómunka deákos és damós diákok bevonásával zajlott, 11 kijelölt ponton végezték el, például a Kurcán, a Tiszánál, a Vekerben vagy a Gerecz-tónál. A Bartha János szakképző iskola tanulói is bekapcsolódtak a munkába, ők a vízminőségi vizsgálatokat végezték el. A közös vizsgálódás arra irányult, hogy felkutassák a rákokat a város közeli vizekben, és gyakoriságukat feljegyezzék. Az eddigi tapasztalatok elgondolkodtatóak, hiszen a biológiatanár szerint a szennyezett vízre érzékeny rákok száma jelentősen megfogyatkozott vizeinkben.

Isojiki városában található a finn partneriskola, a két és fél ezer lakosú település a tajga erdőben fekszik szétszórt lakóházakkal. Kornélnak a nyugodtabb életritmus, a rend és a tisztaság tetszett leginkább a vidéki Finnországban. Azért is volt érdekes a biológia tanár számára a környék, mert, mint mondja, életközelből szembesülhetett azzal, amit idehaza az órákon tanít: láthatta a tajgát, a fenyőerdőt ahol moha és zuzmó van minden mennyiségben. A szentesi tanároknak szokatlan volt, hogy azon a vidéken csak este 11 óra körül ment le a Nap. Meg is kérdezték vendéglátóikat, mikor lesz sötét, mire azt a választ kapták: majd ősszel. Akkor nagyon hideg van Finnországban és az éjszakák is sokkal hoszszabbak. A skandináv ország oktatási rendszerével is megismerkedhettek. A vendéglátó iskolában bölcsődétől a középiskoláig minden nevelési szint megtalálható, több épületben, nagyon modern felszereléssel, tanműhelyekkel, és konyhával az életvitel oktatásához. Az iskolai eszközellátottságban sajnos, évtizedes lemaradásunk van, jegyezte meg a biológia tanár. A nyelvrokonságot azonban nem fedezték fel a finneknél.

- Az egyik cseh kolléganőtől tudjuk, hogy amikor mi magyarok és a finnek egymást közt beszélgettünk, ő nem tudott különbséget tenni. Mi viszont, sajnálatosan csak pár hasonló szót találtunk - mondja Kornél.

Az út során megtekintették a fővárost is, pont az Eurovíziós Dalverseny idején jártak Helsinkiben, vagyis akkor, amikor az egyébként hazánk fővárosánál nyugodtabb, élhetőbb város teljesen felbolydult. A zsúfolásig megtelt Szenátus téren sikerült még néhány állóhelyet találniuk a katedrális előtti lépcsősoron, s onnan szurkoltak Rúzsa Magdinak.

Darók József