2007. július 13.

Hipp-hopp fejlődtek

Nagyszabású és intenzív tánctábort szervezett Szilvássy Balázs. Tánctanár társaival összehozták tanítványaikat és a különböző modern stílusokat.

Balázs tavaly tavasszal három hónapos kurzuson kedveltette meg sokakkal a hip-hop stílust, közülük kerültek ki aztán a növendékei a Színkör művészeti iskolában, ahol moderntánc tanszakot vezet. A július elején városunkban rendezett továbbképzésre a másik két meghívott tanár is magával hozta tanítványai egy részét az ország több pontjáról, így alakult ki a nyári tábor 70 fős létszáma. A könnyűzenei klipek, koncertek háttértáncosaként az országot, sőt a világot bejárt Balázs azt mondja, ha az összes diákja itt lenne, a sportcsarnokot kellett volna kibérelniük. Így is megtöltötték a Kiss Bálint-iskola tornatermét, ahol napi hat órában vezényeltek az oktatók táncórákat. Az akrobatika, mely a táncedzést zárta, nem volt kötelező, mégis bevállalta a 12-24 év közötti résztvevők túlnyomó többsége, s még ezután is bírni kellett szusszal, mert a ligetben is teljesíteni kellett 1-2 kört.

Balázs a kurzuson az art jazz rejtelmeibe avatta be a fiatalokat: a moderntánc eme formája inkább színházi előadásokból, musicalekből lehet ismerős. A Táncművészeti Egyetemet végzett Orcsik Attila Kecskemétről érkezett, és a latin tánc show-változatát tanította, melyben szabadabb figurákat alkalmaznak, s nem páros tánc, egyénileg is jól mutat. Rieberger Norbert pedig a hip-hop new style ágát tanította. A pécsi fiatalembert tapasztalt tanárnak nevezte Balázs, ismeretségük a korábbi közös munkák során alakult ki. Folyamatosan minőséget követeltek, amit nyilván ilyen intenzív terhelés mellett nem volt könnyű teljesíteni, de a tánccal járó életérzést is igyekeztek átadni, hogy legyen ambíció. A hip-hop és a latin populáris, Balázs pedig a jazzről határozottan mondja: meg tudja szerettetni. Jó visszaigazolás a tanárnak, ha a növendékek örülnek, erre bőven akadt példa Norbert new style óráján. Látogatásunkkor tapasztalhattuk: a hip-hop dinamika, érzékiség, erotikus csípőrázás és ugrások esztétikus elegye, a látvány marasztal. Fiú csak elvétve akadt a teremben, a moderntáncra a lányok fogékonyabbak. Mindig nagy taps és őszintén szóló ujjongás járt egymásnak a gyorsan elsajátított mozdulatokért, s a lelkesedés azt eredményezte, hogy másfél óra alatt betanultak egy koreográfiát.

Egy hét alatt fél évet lehet itt fejlődni, de nem csak fizikailag, hanem fejben is fárasztó a stílusokat keverni, osztja meg tapasztalatait a Vecseri testvérpár, a 16 éves Lilla és a 14 éves Dóra. A korábban társastáncos szentesi lányok Balázs tavalyi kurzusán váltottak a hip-hopra, mert ez szabadabb, lazább. Élik a táncot, mondják lelkesen, s a fáradtság dacára már alig várták, hogy táncolhassanak.

(darók)