2007. július 13.

Szurkoljunk, ahogy tudunk!

Egy kéréssel kezdem írásomat: senki ne akarja megmagyarázni reményt keltő híradásomat! Inkább gyönyörködjön benne, s tegyen kísérletet a reménykedésre! Mert nem mindennapi kezdeményezésről van szó, melyre nézve ne legyen igaza Csoóri Sándornak, mikor ezt vallja: "Mint háromszögfejű sáskák, idegesen - fölzabálják a világot a magyarázatok."

Bánjunk hát a most következő híradással kíméletesen. Jót fog tenni idegeinknek is!

Az európai magyar katolikusok lapja, az "Életünk", beszámol arról, hogy a volt angol miniszterelnök, Tony Blair, a köztudottan hívő keresztény államférfiú, egészen visszavonul a politikából, és merész vállalkozásba fog. Megkísérli létrehozni a három "ábrahámi" felekezet megbékélését.

A zsidó, a keresztény és a mohamedán vallásokról van szó, melyek mindegyike a Bibliából ismert Ábrahám ősatyától származtatja magát.

Erről értesülvén mindjárt Mózes Első könyvének e szavai jutottak eszembe: "Ekkor az Úr azt mondta Ábrahámnak: Menj ki földedről, rokonságod közül és atyád házából arra a földre, amelyet mutatok neked. Nagy nemzetté teszlek, és megáldalak, s naggyá teszem nevedet, és áldott leszel." (Gen 12, 1-2)

Hát a nagy karriert befutott angol államférfi közismert hite nem válhatott benne isteni indíttatássá, hogy ő odamenjen, ahol a történelem Ura akar általa valamit cselekedni: végre áldott békét teremteni az ott lakó keresztény, zsidó és mohamedán népek között?

A magam részéről Tony Blair szándékaiban ábrahámi lelkületet érzek felújulni, s ezt miért tagadnám le, hiszen egész gondolkodásomat a Szentírás döntően meghatározza. Azt meg mindenki tudja, hogy a világnak ama részén mekkora igény volna a békességre: vallási és politikai értelemben egyaránt.

S hogy éppen Tony Blair érez ily bátor és nehéz nekiindulásra hajlandóságot, ezen nem csodálkozom. Ugyanis emlékszem arra a bizonyos tíz évvel ezelőtti temetésre, mikor Tony Blair Diana hercegnő koporsója mellett mondott ünnepi beszédet.

Az ünnepi beszéd pedig nem volt más, mint Pál apostol szeretet himnuszának szelíd hangú felolvasása, amelynek utolsó szavai így hangzottak: "Most azért megmarad hit, a remény, a szeretet, ez a három, de ezek közül legnagyobb a szeretet. Törekedjetek szeretetre!" (1. Kor 13, 13-14,1)

Hát ha egy modern nagyhatalom miniszterelnöke a világ egész nyilvánossága előtt így tesz bizonyságot a szeretet hatalmába vetett hitéről, akkor mi szükség van magyarázatra, ha arról hallunk, hogy elindul oda, ahová a hite vezényli. S ha így áll a dolog, akkor miért ne hinnénk el annak a magyar származású veterán milliomosnak a szavát, aki Tony Blair sok pénzt is igénylő vállalkozásával kapcsolatban így nyilatkozott: "Tony Blair az, aki összeköttetései révén képes lesz pénzt fakasztani még a kősziklából is."

Kívánjuk neki, hogy sok ember szívéből fakasszon reményt az imádkozásra, hogy "legyen neki is hite szerint!" (Máté 15,28)

Még egyszer kérem: e hírhez ne keressünk magyarázatot. Próbáljunk meg szurkolni neki reménykedő szívvel!

Vági László