2007. július 6.

Psycho a strandfürdőben

Hitchcock művével indult a nyári vízimozi sorozat

A ligeti strandfürdőben idén nyáron először rendeztek filmvetítést. A már tavaly is működő vízimozi nyitóelőadásának a szervezők Alfred Hitchcock Psycho című filmjét választották, mely minden idők egyik leghíresebb alkotása. A vetítésen is bebizonyosodott, hogy a rendező fekete-fehér filmjével méltán érdemelte ki a feszültségteremtés nagymestere titulust.

Több tucat ember látogatott el a strandfürdőbe múlt héten, hogy a hangulatos helyszínen a kellemes fürdőzést összekapcsolva egy nagyszerű filmmel pihenje ki a munkanapok fáradalmait, s talán ráhangolódjon a hétvégi pihenésre és kikapcsolódásra. Középkorú és idősebb felnőttek, fiatalok és 10 év körüli gyerekek egyaránt kíváncsiak voltak a filmtörténetinek nevezhető előadásra. S láthatóan tetszett nekik az esti program, hiszen végig maradtak és hangosan reagáltak a különböző jelentetekre, melyek még több évtized távlatából is ijesztőnek tűntek a nézőknek. Esetleg egy-egy régi filmes élményt elevenítettek fel, vagy már előre felhívták a mellettük fürdőzők figyelmét bizonyos jelentetekre, hiszen beugrottak nekik a horror képkockái.

Vetítés közben az egyik szervező, Rakk László lapunknak elmondta, tavaly a legközkedveltebb film az Erik a viking volt, melyen nézőcsúcsot állítottak fel, hisz azt több mint harmincan nézték meg. Az egészséges erotikát pedig - amin visítva nevettek az idősebbek - kétszer is programra kellett tűzniük, hisz egy augusztus végi kempingtalálkozó résztvevői is külön kérték vetítését. A legkevésbé szeretett a Fekete kefe című alkotás volt, ami hiába nyerte meg két évvel ezelőtt a filmszemlét, mégis csak hatan maradtak az előadás végéig.

S, hogy idén mivel készülnek? Erre a kérdésre is megkaptuk a választ, már körvonalazódott a program. Idei filmválasztásaikkal mindenképp meg akarták őrizni azt a diszkrét tékás hangulatot, amelyet már egy évvel ezelőtt is sikerült kialakítaniuk. Mindenképp művész hangulatú filmeket akarnak a medencébe, illetve annak partjára hozni, de nem fog hiányozni a komédia és a humor sem, s talán még egy Frankeinstein filmet is megtekinthetnek az érdeklődők. Vetítővászonra kerül a Train-spotting, a Száll a kakukk fészkére, a Szelíd motorosok, a Kóristák és a Fehér tenyér is. Az ötlet főként Karikó-Tóth Tibortól származik, a technika nagy része pedig a Kiss Bálint Média Műhelyé és a sportcsarnoké, de az Életjel is szerepet vállalt a program létrejöttében.

Rakk László elmondta, hogy véleménye szerint az effajta filmvetítés megkövetel egyfajta nyitottságot a közönség részéről. Mivel téka jelleggel próbálják működtetni, így nem feltétlenül a közönségfilmek jutnak szerephez. Nyitottságot követel olyan szempontból is, hogy a filmvetítésre ellátogatók sokszor máig nem szinkronizált, fekete-fehér feliratos filmet néznek majd meg.

Cs. L.