2007. július 6.

A polgármester fogadóóráján

A nyári szünet előtt utolsó fogadóóráján keresték fel Szirbik Imre polgármestert, országgyűlési képviselőt a saját, illetve a környezetükben élők kéréseit és kérdéseit tolmácsolni kívánók. Különböző problémák megoldásához kértek tanácsot és segítséget a szentesi lakosok.

A több mint kétórás fogadóóra alatt kiderült, hogy számtalan dolog foglalkoztatja a város lakosságát, s egyes ügyekben sokan már csak a polgármester segítségében bíznak. Illetve bizonyos kérdések pontos megválaszolásában Szirbik Imre határozott kijelentéseire számítanak. Ezt megerősítette a fogadóóra első résztvevője is, hiszen elmondta, hogy az általa képviselni kívánt ügyben addig nincs kihez fordulniuk a 14. sz. választókerület lakóinak a polgármesteren kívül, amíg a júliusi választáson nem derül ki, hogy ki lesz a testületben új képviselőjük. Jó lenne azonban, ha problémájuk minél hamarabb megoldódna, hiszen a Schweidel utca lakóit zavarja, hogy a kihelyezett közlekedési táblák ellenére a megengedettnél gyorsabban közlekedő és nagyobb méretű járművek használják ezt az útszakaszt. Főleg most, hogy elkezdődtek az aratási munkák. Válaszában a polgármester elmondta, éppen azért raktak ki korlátozó és forgalom elterelő táblákat, illetve azért készült el az elkerülő út, hogy ezek a problémák a továbbiakban ne jelentkezzenek. Megígérte azonban, hogy mindenképp felhívja a helyzetre a városi rendőrkapitány figyelmét, s utánanéz az ottani és a környékbeli forgalomszabályozásnak.

Ezután két lakos fordult több problémával is a város vezetőjéhez, hiszen az egyiküket - aki a városellátónál dolgozik - többször megtámadták már munkája közben a Kálvária temetőnél szabadon engedett kutyák. Ezen kívül magánszemély legelő birkái is ki vannak kötve közterületre a környéken. Majd egy példa értékű eset kapcsán a hivatalos eljárások visszásságaira és útvesztőire hívták fel a figyelmet. Elmondták, hogy az általuk megvásárolt ingatlan a nevükre került, de a hozzá kapcsolódó udvarrész nem. Így jogi segítséget kértek ügyük rendezésében.

Volt olyan Békéscsabán tanuló diák is, aki most készülő szakdolgozatához kért tanácsot, melyben Szentes pályázati rendszerekhez való kapcsolódását, illetve annak fejlődését szeretné tárgyalni. Őt a témában tevékenykedő önkormányzati munkatársaihoz irányította a polgármester.

Egy városközponthoz közeli utca lakosa is felkereste a hivatal vezetőjét, aki a helyi állattartási rendelet áthágása miatt jött most el, mivel a helyszíni szemlével is vizsgált ügyben a hatósági rendelkezéseket a szomszédja nem teljesítette. Arra volt kíváncsi - miután pontosan ismertette a történteket -, hogy milyen hatóság segítségét lehet igénybe venni a rendelet betartatása miatt.

Olyanok is éltek a fogadóóra lehetőségével, akik anyagi helyzetük miatt kértek tanácsot. Volt, akinek nincs elég pénze a gáz bevezetésére, s ehhez szeretne igényelni vissza nem térítendő támogatást. Olyan is érkezett, aki épülő panziója miatt vagy szükséglakás és családtagja egészségének romlása kapcsán kereste fel a város első emberét, s próbált vele alternatívát keresni. Illetve olyan is, aki segítséget kért abban, hogy engedjék meg az ingatlanja előtti fák kivágását a környezet megszépítésének érdekében. Érkezett a parkokat tönkretevő, s a bérházak lakóinak pihenését zavaró fiatalokra is panasz.

Egy aggódó anya pedig a Rehab Kht.-nál dolgozó gyermeke miatt jött el a fogadóórára, hiszen azt hallotta, hogy a kht. meg fog szűnni. Így gyermeke elvesztené munkahelyét. Szirbik Imre polgármester az ő kérdésére is megadta a választ a többi eset megoldása, illetve az ügyekben való segítség ígérete mellett. Elmondta: igaz, hogy a Rehab veszteségen zárt, s ezért pénzügyeinek átvizsgálását elrendelték, azonban megnyugtatta az érdeklődő édesanyát, hogy nem szüntetik meg az intézményt. Mindenki maradhat, aki a saját egészségéhez mérten teljesít, s nyugodtan tervezhetik előre jövőjüket hosszú távon a munkahelyen dolgozó emberek.

Cs. L. I. V.