2007. július 6.

Hamarosan végeznek a Nagyhegyen is

A városi csatornázási program utolsó szakaszának munkálatai március elején kezdődtek el a Nagyhegyen, s várhatóan augusztus végére elkészül a teljes rendszer. Az építkezés a Nagyhegyszéli és a Kunszentmártoni úton, a Szeszfőzde és Garázs dűlőkön, a Madách, valamint a Kikelet utcákban zajlott és zajlik, igazodva a kijelölt területek beépítettségéhez.

Szentes egész területén lakásokra levetítve 5900 a lehetséges bekötések száma - tájékoztatta lapunkat Sáfrán Bálint, önkormányzati megbízott. Azonban Ka-jánújfaluban, a Berekben és Lapistón nem köti be az önkormányzat a csatornát. Így - amennyiben a város területét nézzük - 90 százalékos lehet a bekötési arányszám. Ebből a tényleges bekötések számát közel 80 százalékosra várják már a közeljövőben, hiszen a csatornaépítési program idén, várhatóan augusztus végén befejeződik. Akkor már működőképes lesz a nagyhegyi városrész csatornarendszere is, amelyhez bekötéseikkel kapcsolódhatnak az ottani lakosok is - mondta Sáfrán Bálint. A Nagyhegyen eredetileg 5 ezer méter gerinccsatorna épült volna, de lakossági igények alapján, és a pénzügyi lehetőségek szerint ez körülbelül 6 ezer folyóméterre módosult. Így közel 270-280 lakossági bekötés várható, hiszen a tulajdonosok közül többen kérték a szennyvízcsatorna ingatlanjaik előtti elhaladását és a rákötés lehetőségét. A pénzügyi lehetőségektől függően pedig az önkormányzat ebben a tekintetben majdnem minden lakossági kérést, igényt ki tudott elégíteni a nagyhegyi a városrészben is. A lakossági rákötések csak a gerincvezeték munkálatainak befejezése után történnek meg, tehát körülbelül augusztus végén, szeptember elején. Így a nagyhegyieknek sem kell tovább talajterhelési díjat fizetniük, és a szippantó szolgáltatást igénybe venniük. Egy fokozattal komfortosabbal lesznek tehát ezek az ingatlanok is - mondta el az önkormányzati megbízott.

Az útburkolatok helyreállítási munkálatai csak ezután kezdődnek el, mégpedig két ütemben. Elvégzik az úgynevezett sávos helyreállításokat, például a Garázs dűlőben, ahol rendbe rakják a felbontott aszfaltot egy méter szélességben. Az aszfaltszőnyeget a megbontott útburkolatoknál azonban a jövő évben megcsinálják meg, így várhatóan nem süllyed meg az új burkolat. Ezzel befejeződik a városi szennyvízcsatornázási-program.

A város egyéb területére az érvényes és hatályos törvények szerint, hogy amennyiben az érintett lakosság 67 százaléka kapcsolódik a csatornatársulathoz, akkor a teljes érintett lakosság automatikusan a társulat tagja lesz. Ha valaki a csatornázáskor nem köttette egyéni bekötéssel ingatlanját a városrész gerincvezetékéhez, s mégis szeretné ezt később megtenni, akkor már elesik az önkormányzati támogatástól.

Cseh-Lakos