2007. május 25.

Tűzgyújtásba torkollott a vita

Május 16-án, a hajnali órákban - eddigi adatok szerint - ismeretlen tettesek felgyújtották a Vörösmarty és a Munkás utca sarkán lévő ház garázsát. Az épületrész a benne lévő személygépkocsival együtt leégett. A kár közel 10 millió forint.

A házat Mészáros Mihály és családja lakja immár 1977 óta. Elmondása szerint a környékkel elégedett, a szomszédokkal jó viszonyban van. Semmiféle probléma nem volt, amíg az 1990-es évek elején meg nem épült a Munkás utca 2. szám alatti kocsma. Úgy tudja, annakidején az egy fodrászüzletnek készült, azóta háromszor bővítették. Mészáros Mihály állítja, hogy azt követően a problémák mindennaposak lettek a környéken.

- Több bűncselekmény történt, sok kárt okoztak az ingatlanban, 6-7 éve állandóan fenyegetettségben élünk a családommal. Azzal fenyegettek, hogy megölnek, felgyújtják a házat - jelenti ki.

2002-ben Halmai László önkormányzati képviselő interpellált a helyi testületben. "Több éve húzódik már - írja a képviselő -, hogy éjszaka hangoskodás, zene, illetve a szabálytalan parkolás és az ittas személyek viselkedése zavarja az ott lakókat." Halmai László interpellációjában kitér arra, hogy sem a parkolás megoldása, sem az elhelyezkedése nem megfelelő. A panaszos elmondja, hogy a környékbeliekkel beadvánnyal fordult a polgármesteri hivatalhoz, 20-25 szomszéd is aláírta a levelet.

- Több ilyen beadvány készült, nem mindig válaszoltak rá, volt amikor 5-6 hónap is eltelt, és akkor sem intézkedtek. Megnehezíti a dolgunkat, hogy szemet hunynak a történtek felett. Voltak bűncselekmények mikor a rendőrség intézkedett - mondja, majd Kóczán István közterület-felügyelőre tereli a szót. Azt mondja, udvariatlan vele szembe és gorombáskodó. Amikor telefonon hívta, kinyomta a mobilját.

A közterület-felügyelet vezetője munkatársai nevében is kikéri a gyanúsítgatást. És máris adja a választ: több alkalommal, különböző időpontokban ellenőrizték a környéket. Már nincs is ott zenegép, mondja érdeklődésünkre, hangos zenét nem hallani. Hogy nem intézkedtek volna? A kocsma előtti utcai padokat is leszereltették, hogy ne tudjanak kiülni a vendégek.

Mint megtudtuk, az ügyet - a panaszos kérésére - elfogultság miatt a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal átadta a mindszenti önkormányzat-nak.

Mészáros Mihály értetlenül áll a fejlemények előtt. Talán azt várják hogy még nagyobb tragédia történjen és emberi életet követeljen ez az ügy? - kérdezi tanácstalanul. Aztán még hozzáfűzi:

- Két dolog történhet. Vagy bezárják az üzletet, vagy nekünk kell elköltözni onnan - mondja.

* * *

A május 16-án éjjel fél 2-kor felgyújtott Munkás utcai ház lakói félnek, s ezért rendőri védelmet kértek a szentesi rendőrkapitányságtól, mivel véleményük szerint ablakuk alatt rendszeresen megjelenik egy fehér színű autó, amivel két személy várakozik, majd tovább halad. A tulajdonos, Mészáros Mihály ezért kért, de nem kapott rendőri védelmet. Lapunk kérdésére Tyityán László, a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta: jogszabály rendelkezik arról, hogy ki és milyen körülmények között kérhet személyes rendőri védelmet. A törvény értelmében nem kell rendőri védelmet biztosítaniuk ebben az esetben, azonban a lakók biztonsága érdekében egy járőrkocsi rendszeresen és fokozott sűrűséggel megjelenik a Felsőpárton, és ellenőrzi a bűncselekmény elkövetésének helyszínét. Tyityán László arról is tájékoztatta lapunkat, hogy az ismeretlen kilétű gyújtogatót tovább keresi a rendőrség, hiszen a tűzoltók szerint a tüzet szándékosan okozta valaki, s kizárt az öngyulladás. Ezen kívül még folyamatban van az ingatlanforgalmi- és gépjárműszakértői, valamint a tűzszakértői vizsgálat is, hiszen egyelőre az sem tisztázott, hogy mekkora értékben és milyen anyagokkal követték el a bűncselekményt. Így egyelőre nagy értékre elkövetett rongálás miatt folyik ismeretlen tettes ellen a büntetőeljárás.

Lovas-Cseh