2007. május 4.

Műszakiak napja

Ezrek fordultak meg a laktanya-napon

Ismét közkedvelt, ezrek által látogatott rendezvénynek adott otthont április 27-én a Damjanich János laktanya, melyen nemcsak kulturális programokra, hanem az ország volt és jelenlegi műszaki katonáinak találkozójára is hívogatták a város, illetve a környező települések lakosait.

A Műszakiak Napjának elején Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség Vezérkari főnöke köszöntötte levélben a katonákat, majd a csapatzászló rudjára felkötötték a Magyar Köztársaság elnöke által adományozott zászlószalagot és felolvasták levelét, melyben elismerte a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj eddigi munkáját. Ezt követően elismerések átadására is sor került. Az év tisztje Csurgó Attila alezredes, tiszthelyettese Dinnyés Csongor főtörzsőrmester, legénységi katonája Kormos Imre szakaszvezető, közalkalmazottja Surinya János Ferencné lett. Többen vehettek át szolgálati érdemjelet és honvédségi emlékplakettet is hosszú ideje végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként. Arany fokozatú kitüntetésben részesült Révész Ferenc őrnagy, Pálfia István és Szrapkó Antal zászlós, ezüst fokozatúban Dányi Zsolt és Nyíri Sándor őrnagy, Mányai István és Vass Antal százados, Keller Lajos törzszászlós, Busa Zsolt, Szakál László, Stabarecz László, Tóth Ferenc és Fórián Sándor János zászlósok, bronz fokozatúban pedig Gazsó Attila és Dobi Sándor zászlósok, Gulyás János, Kasza Kovács Béla és Kovács Mihály főtörzsőrmesterek. Honvédségért emlékplakettet kapott Fekete Imre főtörzszászlós és Hati Sándor törzszászlós. Külön parancsnoki elismerést kapott Polónyi Tibor, Szaniszló Zoltán és Tóth Kálmán alezredesek. A kitüntetetteket Ivancsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára köszöntötte.

Ezek után kezdetét vette az elő-majális hangulatú rendezvény, ahol a katonaság, rendőrségség és tűzoltóság bemutatója mellett autó- és vitorlázórepülőgép-kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. Különböző fegyvereket, műszaki- és technikai berendezéseket, valamint járműveket próbálhattak ki a helyi civil lakosok, magukra ölthették a rohamrendőrök egyenruháját, futballmérkőzésen szurkolhattak kedvenc csapataiknak. Megtekinthették a Magyar Honvédség felszereléseit, sátrait, álcázási technikáját, íjászkodhattak, vívhattak és paintballoz-hattak, valamint játékos sportversenyeken és vetélkedőkön vehettek részt. A gyermeket pedig agyagozás, üvegfestés és különböző kézműves foglalkozások, ingyenes mini-quadozás, csúszdázás, gyermekhorgászat és játékos sportversenyek és vetélkedők várták. Aki akart, az pedig különböző emlék-tárgyakat vásárolhatott vagy finom ételeket kóstolhatott meg a Damjanich laktanyában megrendezett Műszakiak Napján résztvevő árusok sátrainál.

Cseh-Lakos