2007. május 4.

Összefogásban az erő

A Hunor Coop múltja, jelene és jövője

A kulturális programban a Szilver TSE táncosai is közreműködtek

A Szentes és Vidéke Áfész 1945-ben alakult, a környék élelmiszer- és egyéb ellátásának elvégzésére. A hétvégén megtartott ünnepségen Mészáros Zoltán vezérigazgató egy kis nosztalgiautazásra invitálta a Megyeháza Konferencia termében összegyűlt tagokat, a részvénytársaság, illetve jogelődje régi és jelenlegi dolgozóit. A rendezvényen természetesen szó esett a jelenről és a jövőről is.

A Földművesszövetkezet néven létrejött cég tagsága 180 főt számlált, és csupán egy üzlettel rendelkeztek. 1977-ben azután négy általános fogyasztási szövetkezet - a Szentes és Vidéke, a Fábiánsebestyén és Vidéke, valamint a nagymágocsi és szegvári - egyesült. Az ország egyik legnagyobb felvásárlási tevékenységét vallhatták magukénak, egyebek mellett a gyógynövény, a baromfi, a csiga, a bőr és tollfelvásárlást. Ipari tevékenységhez tartozik a hüsiüzem, a vágóhíd, a húsfeldolgozó, valamint a szeszfőzdék üzemeltetése. A szövetkezet élelmiszer boltok mellett tüzéptelepe-ket, táp-termény, ruházati, iparcikk, vetőmag, kertészeti és járműalkatrész boltokat is működtetett. Nevükhöz kötődik az első autókereskedés megnyitása a városban (1987) és megyei szinten az első dollárbolt megnyitása (1989). Az egész-ségboltot 1991-ben, a sütőüzemet 1993-ben nyitják meg.

Mészáros Zoltán a "legnagyobb magyarral", gróf Széchenyi Istvánnal vallja: "Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen". E meggondolásból csatlakoztak - az áfészek országos átalakulását követően - a COOP Üzletlánchoz 1995-ben. 2004-től a szövetkezet, valamint a részvénytársaság tevékenységet átveszi a HUNOR Coop Rt. A rá következő évben pedig a Marosmenti Áfész csatlakozása jelent nagy eseményt a cég életében. Az integrációval kapcsolatban az Európai Uniós elvárásokat, a konkurencia támadásával szembeni közös fellépést, a hasonló stílus, gondolkodás, közös célok megtartását említette az elnök. Mint mondta, a jó döntéssel a régió meghatározó kereskedelmi vállalkozásává nőtték ki magukat. Az átalakítás sikerességét jelzi, hogy a forgalom több mint 70 százalékkal növekedett, és tavaly meghaladta a 3,8 milliárd forintot.

Mészáros Zoltán tájékoztatóját tartja

De nemcsak a forgalomban, hanem vagyonban is folyamatosan nő a társaság: ma már Csongrád megye 4 városában és 12 községben 33 boltot üzemeltet, és 270 dolgozónak ad megélhetést. Mára a fő tevékenységi kör az élelmiszerkereskedelem maradt, saját sütőüzemmel. A hálózat hamarosan a mártélyi új abc-vel bővül.

A vezérigazgató a következőkben foglalta össze a Hunor Coop céljait: a legnépszerűbb szövetkezeti vívmány, a törzsvásárlói rendszer megtartása, fejlesztése. A társasági vagyon és eszközei egyben tartása. Stabil munkahely és megélhetés biztosítása a dolgozók számára. A bolthálózat biztonságos működtetése. Végezetül: érjék el, hogy a szövetkezeti társaság egységes és jelentős tényező maradjon a piacon.

- Társaságunk egy példaértékű hazai kereskedelmi összefogás, a Coop üzletlánc alapító és egyik meghatározó tagjaként arra törekszik, hogy a környezetünkben élő embereket mindennapi cikkekkel, élelmiszerekkel szakszerűen és bőségesen kiszolgálja. Üzleteinkben európai vásárlási kényelem biztosításával, mosolygós és segítőkész kereskedőinkkel egy csapatként azon dolgozunk, hogy egyre több vásárló bizalmát és hűségét elnyerjük. Számunkra legfontosabb cél az elégedett vásárló - jelentette ki Mészáros Zoltán.

A Hunor Coop Részvénytársaság a közelmúltban hozta létre, illetve folyamatosan bővíti saját klubhálózatát. A törzsvásárlók Hunor Coop-kártyát kapnak, amely-lyel nem csupán kedvezményben részesülnek, hanem közvetlenül is kifejezhetik elismeréseiket, kritikáikat a társaság működését illetően. A cég célja, hogy a vevőkkel ne csupán a boltokban találkozzanak a dolgozók, hanem azokon a klubdélutánokon is, amelyeket kifejezetten nekik szerveznek. Az árubemutatókkal, kóstolókkal egybekötött rendezvényeken ötleteikkel, javaslataikkal segíthetik a Hunor Coop munkáját.

A klubdélutánokra meghívást kapnak a társaság legnagyobb beszállítói is, akik itt bemutathatják legújabb termékeiket, illetve meghallgatják a vásárlók észrevételeit, esetleges panaszait. Az első klubokat Szentesen, Makón, Szegváron és Fábiánse-bestyénben alakította a részvénytársaság. A vezérigazgató Mészáros Zoltán bízik abban, hogy a klubok száma rövid idő alatt megtöbbszöröződik. És még egy jó hír a részvénytársaság háza tájáról: a cég legnagyobb rendezvényére, a Lecsófesztiválra továbbra is számíthat a nagyközönség.

Az ünnepség végén a vezérigazgató - megköszönve a végzett munkát - emlékplaketteket adott át a meghívottaknak. Mészáros Zoltán, aki még tanulóként kezdett a szövetkezettnél, Hojcsi Pál igazgatósági tagtól vehette át a plakettet.

Lovas József