2007. április 6.

Anikó nagy célokért úszik

Több, mint 170 gyermek úszik nap, mint nap a Szentes Városi Úszó Clubban. A klub elnökhelyetteseivel és edzőjével, Pau-lovics Tamással erről, valamint az egyesület egyik legfényesebb csillagával Csák Anikóval, és edzőjével Kádár Róberttel a sikerekről és az elkövetkezendő hónapok feladatairól beszélgettünk.

Paulovics Tamástól megtudtuk, hogy öt edző foglalkozik a gyerekekkel, Kádár Róbert, Rébeliné Vincze Edit, Kovács Brigitta, Szamosi Csilla és jómaga. A diákolimpiákat követően a május 26-27-i XI. Óvodától az Olimpiáig elnevezésű nemzetközi úszóversenyre készülnek, de addig is számos viadalon vesznek részt. Legutóbb Makón jártak 55 versenyzővel, ami nem egyszerű feladat. Nem is menne ez a város segítsége nélkül, akik anyagilag támogatják a jelentős számú fiatalt foglalkoztató klubot.

Kádár Róbert elsősorban Csák Anikóról beszélt, aki néhány héttel ezelőtt Székesfehérváron nyert diákolimpiai aranyat 50 m mellúszásban. A népszerű "Kacsa" 2004 óta edzője Anikónak, aki naponta két edzéssel készül a nagy feladatokra. Az úszó hölgy tavaly már szerepelt a Nemzeti Utánpótlás és Ifjúsági programban a legjobbak között, idén pedig kis serdülőként akár a válogatottba is beverekedheti magát. Amennyiben fejlődése töretlen lesz és hozza az elvárt eredményeket, akkor három év múlva az ifjúsági mezőnyben is szép eredményeket érhet el edzője szerint. Az adottságai mindenképpen megvannak hozzá. Hogy mit szól ehhez az érintett? Nos, Anikó csak annyit mondott, szeretne nagyon jó úszó lenni. Addig viszont hosszú az út és ezt ő is pontosan tudja. A most hatodikos, tizenkét éves leányzó minden reggel hajnalban kel, bekerékpározik Nagyhegyről az uszodába, ahol háromnegyed hattól hétig úszik, majd a suli következik. A Kiss Bálint Református Általános Iskolából hazateker, majd újra irány a medence, ahol naponta 5 km-t úszik. Anikótól megtudtuk, hogy 8 évesen kezdett úszni versenyszerűen, nevelőedzője Vincze Edit volt. Bár nővére csábította a vízilabdához, ő megmaradt az úszásnál. Kedvence a mellúszás, ebben érte el a legnagyobb sikereit, ami legkevésbé megy neki, az a hátúszás. Szülei támogatják lányukat, ám az úszás nem mehet a tanulás rovására. Anikó egyébként 4-5-ös tanuló, aki kevés szabadidejében olvas és zenét hallgat. Mostani kedvence Jennifer Lopez és Nelly Furtado. A nevezett hölgyek komoly sikereket értek el szakmájukban, jó lenne, ha néhány esztendő múlva Csák Anikó nevét is megismerné a sportot szeretők széles tábora. Akár határainkon túl is.

H. V.