2007. április 6.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Minden olyan személynek, aki a törvény (Tbj.) szerint nem minősül biztosítottnak, nem részesül nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban és egyéb jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásokra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. A járulékfizetési kötelezettség teljesítését követően ők is jogosulttá válnak külön térítés nélkül, a biztosítottakkal azonos módon egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. A Tbj. módosítása következtében április 1-jétől az eltartott közeli hozzátartozónak minősülő személyek hozzátartozói jogon már nem jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemélynek járulékfizetési kötelezettségét és annak megszűnését be kell jelentenie az állami adóhatósághoz. A kötelezettséget és annak megszűnését a kötelezettség keletkezésétől, illetve megszűnésétől számított 15 napon belül kell bejelenteni az adóhatóság részére. A fizetési kötelezettséget a 07T 1011. számú adatlapon, annak megszűnését a 07T1021. számú adatlapon kell bejelenteni az állami adóhatósághoz. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege április 1-jétől a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér 9 %-ának megfelelő összeg vagy ha a települési önkormányzat polgármestere hatósági bizonyítványt állított ki a belföldi személy családjában egy főre jutó havi jövedelemről, ebben az esetben a járulékfizetés alapja a belföldi személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem, de legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb öszszege.

A járulékfizetési kötelezettséget a kötelezett helyett - annak hozzájárulásával - más személy vagy szerv is teljesítheti. Az Apeh-hez a bejelentést nem a kötelezettséget átvállaló személynek, hanem a Tbj. alapján járulékfizetésre kötelezett személynek kell megtennie.

A mezőgazdasági őstermelő bevétel-számítása

A mezőgazdasági őstermelő - ideértve a tevékenységét a tárgyévben kezdő mezőgazdasági őstermelőt is - a minimálbérnek megfelelő összeg után fizeti meg a társadalombiztosítási járulékot, az egészségbiztosítási járulékot és a nyugdíjjárulékot.

Ettől eltérően az a mezőgazdasági őstermelő, akinek e tevékenységéből származó, a tárgyévet megelőző évben elért bevétele nem haladja meg a hétmillió forintot, az őstermelői tevékenységből származó bevétel 20 százaléka után 8,5 százalék nyugdíjjárulékot is magában foglaló nyugdíjbiztosítási járulékot, és a meghatározott mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot fizet. A hétmillió forintos bevételi öszszeghatár számításánál figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított, egyébként bevételnek számító támogatást.

Ha az őstermelő bevételének 20 százaléka a járulékalap, szja tv. szerint bevételnek minősülő támogatás (például az szja tv. 2. számú mellék. I/5. pontja szerinti egységes területalapú támogatás) összege után is fennáll a járulékfizetési kötelezettség.