2007. április 6.

Sikeresen mustráztak a diákok

Közel három évtizedes a drámai tagozat

A mustra-gálán az Akarsz-e játszani? című darabot is bemutatták a gimisek a színházkedvelő közönségnek

A Tóth József Színházteremben rendezték meg a Horváth Mihály Gimnázium Mustra-gáláját, melyen a színház és az irodalom kedvelői a sikeres mustra-vizsgát tett drámaisok színpadi produkcióit tekinthették meg.

Eltelt egy év és ismét itt vagyunk a színházban, hogy megnézzük a drámai tagozat sikeresen mustrázott diákjainak közös előadását - mondta dr. Bács-kainé Fazekas Márta, a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója, aki megnyitójában kifejezte, hogy igazán büszke a diákok idei teljesítményére. Ezután pedig felelevenítette az idén már 29 éves tagozat életre hívásának történetét, hangsúlyozva, hogy a tagozat nem a semmiből nőtte ki magát, hanem hosszú színpadi munka előzte meg a születését. 1978-ban szerettek volna beindítani az országban egy színész-előképzőt, melynek létrehozásában Bácskai Mihály jó partnernek bizonyult. Azóta megfordult a cél, hiszen ma már nem a színészek képzése az elsődleges, hanem az, hogy a drámapedagógia eszközeivel tudják elősegíteni a diákok személyiségformálást. Ennek a feladatnak a megvalósításában pedig a legfontosabb a közös út, a kreativitás, s az, hogy a gyerekek szabadnak érezhessék magukat a játékban. Mindezek mellett a hosszú évek bebizonyították, hogy a kísérlet jó, a tagozatot befogadta és megszerette a város, s országosan is elismerik a diákok teljesítményét.

Az igazgató szavait követően pedig elkezdődött a kreatív, fantáziadús és élménygazdag előadás, melyben többször a közönség aktivitását is igénybe vették a drámaisok. Kérdéseket tettek fel a nézőknek és sokszor a nézőtéren ülve szólították meg színésztársaikat. A rendhagyó előadáson a nagy költők és írok (többek között Kosztolányi Dezső és Molnár Ferenc) ismert versei és darabjai mellett a tanulók által írt vagy egyéni értelmezésben feldolgozott irodalmi műveket és színpadi jeleneteket is láthattunk. Az egyik ezek közül a Megasztár és ami mögötte van címmel a sztárvilág pozitív és negatív oldalára, élményeire és kudarcaira hívta fel a közönség figyelmét. Egy másik Shakespeare Rómeó és Júliájának sajátos feldolgozását tárta elénk. A jó hangulat biztosításáról még a műsorszámok felkonferálásában sem feledkeztek el, a két konferanszié nem a szokványos módon ismertette a programot, hanem például a vasút vagy a rádiók esetében megszokott bejelentéssel éltek.

Mindezek mellett kár lenne megfeledkezni arról, hogy a drámaisok ezen az estén színészi tehetségük mellett énektudásukra is felhívták a nézők figyelmét, hiszen a darabokban ismertebb magyar és francia slágereket is megszólaltattak szólóban és csoportban egyaránt.

Cseh-Lakos