2007. április 6.

Teher alatt Ő a pálma

Tréfás György a róla készült szoborral és készítőjével

A megyeháza dísztermében mutatták be dr. Csíky László gyűjteményes könyvét, amely három nyelven (magyarul, angolul és németül) ajánlja az olvasók figyelmébe az orvos-szobrász műveit. A könyv címe: Teher alatt nŐ a pálma. A bemutató alkalmából portré- és karikatúraszobrait is kiállították.

Az album bemutatójára Losonci Miklós művészettörténész feleségével jött el Szentendréről, itt volt Andor Csilla, a Szegedi Zeneművészeti Főiskola énekművész szakos hallgatója, Tréfás György Kossuth-díjas basszista, a Debreceni Operaház örökös tagja. Bagi Ferenc néptáncos egy Küküllő-menti pontozót mutatott be. Nagy élmény volt a néptáncost a szobor mellett látni, amely szintén egy pontozót járó székely parasztgyereket ábrázol.

Körülbelül tíz éve érlelődött az alkotóban, hogy szobrait könyv formájában is meg kellene mutatnia a világnak. Korábban kis prospektusokat adott ki, melyeket pillanatok alatt elkapkodtak a kiállításain.

- Éreztem és láttam, hogy érdekli a világot, amit csinálok. Egyfajta összegzést kívántam adni annak a tevékenységnek és érdekes életútnak, ami részben már mögöttem van. A világnak legalább harminc államában jártam mint szobrász, Putyin karikatúraszobrával Dubai-ban 2002-ben világbajnokságot nyertem. Két évvel ezelőtt kaptam egy elismerést a Magyar Orvosi Kamarától: kikiáltottak a 21. század orvosának.

Az orvos-szobrász úgy kezdett a könyv szerkesz-téséhez, hogy megtanult szobrokat fotózni, amihez szerinte legalább annyi művészet kell, mint a szobrok megalkotásához. Azután belemélyedt a fénykép- és kiadványszerkesztő programok minőségi működtetésének tanulmányozásába. Majd egy év és két hónap kemény munka után készült el a könyv.

A címadásnak érdekes története van. - "A teher alatt nő a pálma" egy latin közmondás - meséli az alkotó, amely szó szerint azt jelenti, hogy minél nagyobb nyomás alatt van valaki, annál inkább megsokszorozza a teljesítőképességét. Ez volt a vezérgondolat. Elég nagy nyomás alatt élünk mi magyarok, és mégis, mint a folyondár, kihajtottunk egy repedésén a betonnak, és az ágaink termékeny gallyakat hoztak. A kiemelt Ő az pedig én vagyok, vagyis Teher alatt Ő a pálma. Erre gondolt Tonio, amikor a karikatúrát készítette a könyv borítójára. Kettőnk együttműködéséből alakult ki a címlap.

Csíky László 1989-ben kezdett újra szobrászkodni. Ötéves korában készítette első szobrát, a "Pipázó székely"-t. Édesapja akkor felemelte és azt mondta: Fiam, de kár, hogy magyarnak születtél. Ha nem magyarnak születtél volna, jóllehet, világhírű lehetnél. Akkor még nem értette ezeket a szavakat, ma már jól érti. A magyar nép széthúzó náció, de úgy érzi, a bemutató délutánjára sikerült egy pillanatra összehozni az embereket, akik együtt könnyeztek és ünnepeltek.

Majzik Andrea