2007. április 6.

Ősztől állami támogatott hitel

A Szentesi Hitelszövetkezet korszerűsít

Az 50-es évek után 1994-ben alakultak újra hitelszövetkezetek. Az országban akkor 8 működött, jelenleg 5, s a statisztikák szerint mind sikeres volt tavaly, - ez hangzott el egyebek mellett a szintén eredményes évet záró Szentesi Hitelszövetkezet március végén tartott közgyűlésén.

Ahhoz, hogy megalapozzák működésüket, szükség van jó tagságra is. Mint kiderült a Szentesi Hitelszövetkezet ebben sem fukarkodik. Mindenesetre a szövetkezet 11 éves történetében nem emlékszik dr. Csikai Miklós igazgatósági elnök arra, hogy ilyen nagy számban jelenjenek meg tagok, mint a mostani közgyűlésükön. Azt is megjegyezte az elnök: "jó számokat fogunk hallani". Labádi Józsefné ügyvezetőnek a 2006-ról szóló beszámolója a hitelszövetkezet életében sikeres évről szólt. Tevékenységi körük nem változott: betétgyűjtéssel, pénzkölcsön-nyújtással, pénz-forgalmi szolgáltatás nyújtásával foglalkoznak. Munkájukat 6 fős igazgatóság és 3 fős felügyelő-bizottság segítségével 12 dolgozó végezte, a kis csapatnak kellett felvennie a versenyt a környéken működő pénzintézetekkel. Labádi Józsefné megemlítette, hogy az informatikai rendszerük fejlesztésére tavaly novembertől főállású rendszergazdát alkalmaznak. A Szentesi Hitelszövetkezet 6316 fős tagsággal rendelkezik, ez 263-mal növekedett 2005-höz képest. A tagok által befizetett részjegyekre már 7. éve osztalékot fizetnek, a 10 százalékot idén május 1-től lehet igényelni a szövetkezetnél. Tavaly öszszesen több mint 12 millió forintot fizettek ki erre a célra, másfél millióval többet, mint előző évben.

Ügyfeleik részére 3 milliárd 45 millió forint hitelt folyósítottak, ami 25 százalékkal magasabb, mint 2005 hasonló szakában. Nagyon sok munkát jelentett számukra a 2006 áprilisában bevezetett svájci frank alapú forint hitelezés, már 36 ügyfélnek adtak ilyen hitelt.

Eredményeiket az élesedő piaci helyzet közepette érték el, - mondta Labádiné - s beszámolóját azzal zárta: Az országban működő hitelszövetkezeteknek hirdetett versenyben immár harmadik alkalommal nyerték el az első helyezést, a Kiváló Hitelszövetkezet címet.

A 2007-es évre vonatkozó tervek között Holman István ügyvezető említette a számlavezetés korszerűsítését. Átkerül a Zsiró Rt. kezelésébe, melyen keresztül végzi szolgáltatásait az összes kereskedelmi bank is. Hitelezés terén fontos fejlesztés, hogy ősztől bevezetik az állami kamattal támogatott lakáshitelt, vele a fiatalok otthonteremtési támogatását. Emellett új bevételt jelenthet számukra, hogy ügynöki rendszerben az egyik legnagyobb biztosítótársaság termékeit fogják közvetíteni.

A csődöt jelentő ügyfelek kapcsán Csikai Miklós azzal egészítette ki ifj. dr. Kicska Zoltánnak egy kérdésre adott jogi válaszát, hogy a több mint 3 milliárdos hitelkihelyezésükből mindössze 451 ezer forint vissza nem fizetett hitelt kellett leírniuk.

A közgyűlés végére maradt egy kellemes meglepetés: a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület népzenei műsorral köszönte meg a szövetkezet támogatását.

(darók)