2007. április 6.

Szeméttelepnek nézik a várost

Hűtőszekrény, drótkerítés, állatmaradvány

Négy középiskola, hat általános iskola (Damjanich, Deák, Szent Erzsébet, Klauzál, Petőfi, Koszta) tíz csapata gyűjtött háztartási- és egyéb hulladékot a város négy pontján március végén. A sikeres akcióban 400 zsák szemetet szedtek össze az iskolások két óra alatt az elkerülő, a Magyartési (Ruhagyár előtt), valamint a Nagyhegyszéli úton, melyet a városellátó intézmény dolgozói szállítottak el. A tanulók munkájukhoz neonzöld világító védőmellényt és baseballsapkát, illetve műanyag védőkesztyűt kaptak. A szorgalmas diákokat csapatonként 1 darab 10 ezer forintos hamburgerutalvánnyal jutalmazta az önkormányzat.

A diákok a városszéli szemét összegyűjtése közben hűtőszekrényt, gépkocsialvázat, drótkerítést, pénztárcát, hitelkártyákat is ta-láltak, valamint különböző állatmaradványokat, melyet a városi gyepmester szállított el.

Nemrég a Hubertus Vadásztársaság is szervezett ilyen akciót a városszéli utak környékén. Ők markológépekkel 6 pótkocsi hulladékot szedtek össze az általuk átvizsgált területekről. Ezen kívül bejelentést tettek a közterület-felügyeletnél, s hiteles fényképfelvételekkel igazolták, hogy SZ. S. magyartési lakos illegálisan helyezett el háztartási hulladékot közterületen. A fiatalember beismerte tettét, így 5 ezer forintos pénzbírsággal büntették. A törvény kimondja: hogy ha hitelesen bizonyítható az illegális szemétlerakás, de az elkövető ezt a cselekedetét tagadja, akkor feljelentést tehetnek ellene, és 30 ezer forintos pénzbüntetés róható ki.

A közterület-felügyelet bejelentés alapján a Damjanich utca végén lévő nádasban szintén illegális hulladéklerakást tapasztalt. Ide - a lakók által szemétgödörnek titulált területre - a közeli ingatlanok tulajdonosai már évek óta hordják ki a lakóhelyükön összegyűlt szemetet. Ellenük a közterület-felügyelet feljelentést tett a Környezetvédelmi Főfelügyelőségen. Ezen a területen a közeljövőben a városi főkertész ismét kiméretteti a telekhatárokat, a telektulajdonosokat kerítés építésére kötelezik, s árkokat alakíttatnak ki az illegális szemétlerakás megszüntetésének érdekében.

Cseh-Lakos