2007. április 6.

Gyorshajtókat és szabálysértőket csíptek el

A helyi rendőrség szegedi kollégáikkal, valamint szegedi polgárőrökkel összefogva március 30-án közlekedési- és közrendvédelmi ellenőrzést tartott a város több pontján. Mindenek előtt a gyorshajtókat, a lopott gépjárműveket, a szabálysértőket, valamint az ittas vezetőket szerették volna kiszűrni a város közlekedéséből. Az akció sikeresnek bizonyult, hiszen - ahogyan Nagy Jánostól, a szentesi rendőrkapitányság közlekedési osztály vezetőjétől megtudtuk - az 5 órás akcióban rendszám és szúrópróba alapján 2648 autót ellenőriztek, 45 szabálysértésben jártak el, s bár lopott vagy körözött gépjárművet nem találtak, de 24 gyorshajtót sikerült elcsípniük.

Szentesen már hosszabb ideje mindig elromlik a rendőrkapitányság "öreg" traffipaxa, új készülék vásárlására nincs megfelelő anyagi keret, s rendszámellenőrző készülékkel sem rendelkeznek a helyiek. Ennek ellenére mégis el kell látniuk az ellenőrzéssel kapcsolatos feladataikat, melyben időről időre szegedi kollégáik nyújtanak segítséget. A rendszámok ellenőrzésében a szegedi polgárőrök munkáját vették most igénybe, hiszen tulajdonukban van egy úgynevezett zsaru-car készülék, mely pillanatfelvétel alapján egy számítógépes rendszámfelismerő program segítségével azonnal kiszűri a lopott gépjárműveket. A több mint 2,5 millió forintot érő készülék - csak a számítógépes program ára 600 ezer forint - azonban nemcsak a Magyarországon vagy külföldön eltulajdonított autókat képes felismerni, hanem nagy segítséget nyújt többek között a körözött, a forgalomból kitiltott, az érvényes zöldkártyával vagy biztosítással nem rendelkező járművek felkutatásában is. A polgárőrök azt is elmondták, hogy az ő készülékük az országban található mintegy 100 vizuális- és manuális rendszám-azonosító berendezés közül a legelsők közé tartozik. Körülbelül 5 éve üzemeltetik, s ezalatt az idő alatt 47 lopott és 127 egyéb ok miatt körözött járművet sikerült elkapniuk, melyek közül sok volt a személygépkocsi, de sikerült már 44 millió forintos kamion, traktor és rakodógép nyomára is bukkanni. Az üzemeltetése viszont nagyon költséges, hiszen használata közben a gépkocsi motorját járatni kell.

Nagy János osztályvezetőtől azt is megtudtuk, hogy idén városunkban még nem loptak el személygépkocsit, s hogy az eltulajdonított gépjárműveket általában két-három hétig szokták pihentetni az ország különböző pontjain lévő elhagyatott parkolókban, udvarokon és garázsokban.

A traffipaxos ellenőrzés - a szerkezetet lézeres távmérésre használják - ideje alatt 24 gyorshajtót igazoltattak, akik ezzel pénzbüntetést és büntetőpontot kaptak. A most használt Speed Capture System elnevezésű készülék a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző alosztályának a készüléke, mely 1800 méteres hatótávolságon belül képes pontos adatokat szolgáltatni kezelőjének. Azt is megtudtuk a szegedi rendőröktől, hogy csak olyanokat állítottak meg, akik az "akcióban" vizsgált útszakasz sebességkorlátozásának értékét legalább másfélszeresen túllépték.

Cseh-Lakos