2007. március 30.

Mai Tiborcok

Úgy tudtam eddig, hogy a magyar vendégszerető nép. Víg kedélyű, kedves, készségesen vendégszerető. Jó hírünk elterjedt a világban. És erre a jó hírűségre büszke voltam sokáig. Magyar ember lévén, a néphez tartozóan magam is a kedves, a vendégszerető, a barátságosan mosolygós férfi tudatában éltem.

Idáig.

Mígnem az a barátságos mosoly lefagyott az arcomról. Felméréseket olvasok, interjúkat, véleményeket hallok-látok, utóbbiakat a televízióban. Hazánkba látogatott turisták arról beszélnek, hogy valami nagyon megváltozott bennünk. Magyarokban. Már korántsem vagyunk olyan víg kedélyűek, kedvesek, vendégszeretők. Azt mondják, már nem mosolygunk. Ellenkezőleg: a befelé fordulás, a bizalmatlanság, a félelem jeleit vélik felfedezni rajtunk. Így már nem annyira tetszünk nekik. El lehet gondolkodni ezen.

Mi történhetett? Mi az, ami megváltoztatott bennünket, magyarokat? Tényeket sorol az ismert szociológus, a pszichológus, az idegenforgalmi szakember. Esetükben a mellébeszélés kizárt. Reálbércsökkenés, túlhajszoltság, a munkahelyeken tapasztalható bizonytalanság, adóterhek, növekvő árak és közüzemi díjak - csak néhány tényező azok közül, amelyek lelohasztották a mosolyt az arcokról, s szegényebbé tették a valamikori középosztályt. A megkérdezettek többsége egyelőre kiutat sem lát nehéz helyzetéből, mondják a szakemberek.

Aztán maga az érintett, az utca embere is megfogalmazza a maga mondandóját. Válasza elgondolkodtató.

- Mert egyszerűen nincs miért mosolyognunk - veti fel határozottan. - Minek örüljek? Nincs miért. Fizetés? Éhenhalásra sok, a megélhetésre kevés. Csak a legszükségesebbekre telik, a hó végén már azokra is szűkösen. Mozi, színház, ruházkodás? Felejtsük el! Évek óta nem jutottam el oda, hogy egy nyaralással kipihenhessem magam. A kényszer sok mindenre ráviszi az embert. Az eladósodással lassan oda lesz mindenem. De mondja meg az úr, ha elvetődne hozzánk egy gazdag német család, hogy eltöltse a szabadságát, hogyan mosolyogjak rájuk ezek után!?

- Turistaként? - kérdezi az idegenforgalmi szakember.

- Turistaként.

A szakember töpreng a válaszon.

- Hát ez az! - mondja elgondolkodva. - Ha eljön az a turista Magyarországra ezek után!

(lovas)