2007. március 30.

Orosz éjszaka az Európa Kupán

Világkupának is beillő Európa Kupát rendeztek a Dr. Papp László sportcsarnokban múlt szombaton. Az éjszakába nyúló kyokushin-kan tornán az oroszok vitték a prímet, de magyar győzteseknek is tapsolhattunk.

A 2001-ben Szentesen rendezett kyokushin karate Európa-bajnokság után ismét "hemzsegtek a danok" városunkban: ritkán esik egy négyzetméterre ennyi szaktekintély és hírneves versenyző, mint most az Európa Kupán. Az Oyama Dojo SE vezetője, sensei Brezovai Sándor hívó szavának nem tudott nemet mondani a kyokushin-kan elnöke, kancho Hatsuo Royama, valamint a hazai kyokushin szervezetek első emberei, így például eljött a januárban 60 éves shihan Furkó Kálmán is. A fúzió, amin sensei Brezovai fáradozik, megvalósulni látszik. Három éve a felnőtteknek rendezett bajnokságokat az ifjabbaknak kiírt diákolimpia vezeti fel, ezúttal egy nemzetközi eseményt előzött meg a gyermek, serdülő és ifjúsági knock dawn-torna 6-18 éves karatékáknak.

A keleti régió selejtezőit még több páston, a döntőket már egy tatamin rendezték, a legjobbak a kancho színe előtt mutathatták meg, mit tudnak, s a győztesek tőle vehették át a kupát és az érmet. Ezekből az Oyama Dojo többet is itt tartott: serdülő lány -45 kg-os kategóriában Bagi Alexandra lett bajnok, s őt választották a legharcosabbnak is, gyerek fiú +50 kg-ban 2. Kiss Elek Gergő, serdülő fiú +65 kg-ban 1. Kurucsai Róbert, 2. Csepcsényi Zoltán, ifjúsági fiú -85-kg-ban 1. Lantos Lehel, 2. Brezovai Botond.

Az Európa Kupa ünnepélyes megnyitóján japán taiko-dobok ritmusa serkentette nyolc ország küzdőinek harci szellemét. Felvonultak az ukránok, az oroszok, a lengyelek, a beloruszok, a spanyolok, de érkeztek Dél-Afrikából, az USA-ból is.

Szirbik Imre polgármester és shihan Royama is sok sikert kívánt a versenyzőknek.

Vitatható helyzetekben rendre kikérték a 9 danos nagymester véleményét a mérkőzésvezetők. Egyikük furcsa helyzetben találta magát, de frappánsan megoldotta: küzdelem hevében kifordult vállat rakott vissza egy gyors mozdulattal. A nők -55 és -65 kilóban körbemérkőztek, így összesítés után magyar versenyzők léphettek a dobogó tetejére: Herzeg Csilla és Ábrahám Edit. A férfiak döntőire éjjel 1 órakor került sor, -70, -80 és +80 kg-ban egyaránt orosz bajnokot avattak. Akik kitartottak, látványos bemutatókat is élvezhettek: japán mesterektől botvívást, shihan Borza Józseftől és tanítványaitól formagyakorlatokat láthatott a publikum, sensei Brezovai töréstechikával demonstrálta a saját és a kyokushin karate erejét. Egykori edzőtársa, az amerikai sensei Nathan Ligo itthon különlegességnek számító baseballütő-töréseket mutatott be.

(darók)