2007. március 30.

A hulladék újjászületése

Az italosdoboz újrahasznosításának szemléltetése

Nem mindennapi, mégis a mindennapjainkat érintő kiállítás nyílt a megyeháza konferencia központjának termeiben. A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő és a szemét újrahasznosítását bemutató kiállítás egy éve Budapestről indult, Szentesre március 22-én, a Víz világnapján érkezett.

A városunkban már 11. állomásánál tartó vándorkiállításon 80 hazai, újrahasznosított terméket előállító cég mutatkozik be igen ötletesen. Már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik újszerű felhasználási lehetőségét, mert az installációja is a legnagyobb mennyiségben újra feldolgozott termékből, vagyis papírból készült. Az egyik sarokban látszatra fa-, közelebb menve kartonpapír bútorok fogadják a látogatót.

A kiállításon járva képet kaphatunk a műanyag, az üveg, az alumínium, a fa, a növényi és a vegyes műanyag hulladék ismételt felhasználásának módozatairól, a szemléltető táblák mellett sorakoznak az anyagokból nyert új termékek. Köztük sok hasznos, de akár díszítőelemként is használható. Kiderül például, hogy a londoni metró szellőzőrendszerének ventillátorlapátja hazánkban készül, méghozzá szelektíven gyűjtött sörös dobozból. A megnyitón bemutatták, hogyan lesz a műanyag kartonból és vízből a konyhai mixerben a fémbevonattól megvált papírleves, majd megszűrve újra papír, melyből akár füzet készülhet az iskolásoknak.

A városi tavaszi nagytakarításba is beleillik tematikájában a tárlat. Szirbik Imre polgármester beszédéből kiderült: annak idején még ő is kételkedve fogadta, hogy a szelektív hulladékgyűjtés Németországon kívül megvalósulhat. A zömmel gyerekekből és pedagógusokból álló hallgatóságnak azt mondta, a szemét nem csak azt jelenti, hogy tüntessük el, hanem vegyük észre benne a értéket is, azt, hogy mennyi lehetőség és az újjászületés rejlik benne. A kiállításon a szelektív gyűjtés eredménye látható, melyhez elég egy kis mozdulat: a szemetet a megfelelő tárolóba dobni.

A Hulladékból termék című kiállítás, az egyik szervezője, az ÖKO-Pack Csomagolási Hulladék Hasznosítást Koordináló Kht. szándéka szerint elsősorban az iskolások ismereteinek gyarapítását szolgálja. A kiállításon az ő alkotásaik is helyet kaptak, de díjazták is őket. Ugyanis a szentesi általános iskolásoknak versenyt hirdettek Kuka Diéta elnevezéssel, melyen a Szent Erzsébet iskola tanulóinak öko-motorja lett az első: többek között italosdobozból, papírból, műanyag hulladékból épül fel, emellett szellemes is, indokolta a zsűri döntését Hartay Mihály, a kht. ügyvezetője. Második a Koszta iskola sárkánya, mely kevesebb anyagból készült, ám esztétikus. Harmadik a Kiss Bálint iskola hulladékszobra, mely embert formáz, aki a műanyagflakont éppen a tárolóba dobja. A Klauzál iskolában rendezett játékosan komoly-komolyan játékos versenyben az esztétikai szempontok alapján a Koszta iskola tanulói nyertek, a Klauzál és a Kiss Bálint iskolák előtt. Aznap a gyerekek egy része a szelektíven gyűjtött hulladék útját kísérhette végig a hulladékgyűjtő szigettől egészen a komposztáló telepig, Kiss Ferenc, a városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetőjével. Ő most az április 13-ig látható kiállításon vezeti körbe az iskolai csoportokat.

Az ingyenes vándorkiállítás hétfőtől péntekig 8-18 óra között, szombaton 9-18 óra között tekinthető meg.

Darók József