2007. március 30.

Kivételes diákteljesítmény

Sok olyan gyermek tanul az iskolákban, akik egy-egy tantárgyból az átlagosnál jobb teljesítményt nyújtanak, de nagyon kevesen vannak az olyan tehetséges tanulók, akik egymástól élesen különböző területeken is jeleskednek. Közéjük tartozik a Damjanich János Tagiskola harmadikos tanulója, Juhász Dániel, aki többek között matematikából, nyelvtanból és technikából nyújt kiemelkedő teljesítményt. Legutóbb a Zrínyi Ilona matematika versenyen ért el megyei első helyezést a harmadikosok között, s így ő képviselheti megyénket az országos döntőben.

- Melyek azok a tantárgyak, amelyeket a leginkább szeretsz?

- Nagyon szeretem a magyar nyelvet és a matematikát, de olyan tantárgyakat is kedvelek, amelyekkel még nem foglalkoztunk az iskolában.

- Melyek ezek?

- Szeretem a kémiát, a biológiát és a számítástechnikát is. Foglalkoztam már a periódusos rendszerrel, tudom például, hogy az oxigén vegyjele az O, a hidrogéné a H, a kalciumé pedig a Ca. A szüleimtől sok könyvet kaptam, amelyek kémiával vagy biológiával foglalkoznak, de a földrajzot is nagyon érdekesnek találom. Szeretem az állatokat, a növényeket, s szoktam a folyókkal és az országokkal is foglalkozni.

- Ezekről főként könyvekben olvasol?

- Nem csak ott. Az egyik televízió-csatornán egész nap érdekes dokumentumfilmeket vetítenek, láttam például, hogyan készülnek a szénsavas üdítők, de a különböző technikai találmányokról is láttam már itt filmeket.

- A tévénézésen kívül mit csinálsz még a szabadidődben?

- Amikor hazamegyek, megcsinálom a leckémet. Mindig annyi időt tanulok, amennyi szükséges ahhoz, hogy a következő napra készen legyenek a házi feladataim és fel tudjak készülni a tananyagból. Ezek után sokat játszom a testvéremmel, minden este meséket hallgatok és számítógépezek. Igaz, mostanában nem sokat ülök le a monitor elé.

- Inkább az udvaron, a természetben töltöd a szabadidődet, mert tavasz van és egyre jobb az idő?

- Nem ez az oka. Hittanból azt tanultuk, hogy ebben az időszakban az emberek böjtölni szoktak. A hitoktató pedig azt mondta, hogy a böjt nemcsak az ételekre vonatkozik. Ez egy olyan időszak, amikor lemondunk olyan dolgokról, amelyeket szeretünk, de káros hatással vannak ránk. Én úgy gondoltam tehát, hogy a böjt alatt nem fogok számítógépezni.

- A beszélgetésünk elején azt mondtad, hogy érdekel a matematika, a magyar nyelv és a technika is. Voltál már versenyezni is ezekből a tantárgyakból?

- Igen, nemrég voltam egy nyelvi versenyen, s a Zrínyi Ilona matematika versenyen is részt vettem, ahol 20 szöveges feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek.

- Sikerült valamilyen helyezést is elérned?

- Igen, a matematika versenyen a harmadikosok között az első lettem. Ezen kívül egy technika versenyen is elindultunk csapatban, ahol virágtartót és stabil ceruzatartót is kellett terveznünk. Le kellett rajzolni őket és leírni az alapanyagokat és a szerszámokat, amelyeket fel akarunk használni az elkészítéséhez.

Cseh-Lakos