2007. március 23.

A legfiatalabb mester

Wing tsun kung-fuzni annyit jelent, mint arra az útra lépni, melyen a cél saját magunk szellemi és testi edzése és építése. Jól tudják ezt a szentesi kung-fusok, akik mesterfokozatok szerzésével hirdetik si-jo Leung Ting 10. mesterfokozatú stílusalapító nagymester tanait, aki Budapesten ünnepelte hatvanadik születésnapját látványos. Elkísérték Cheng Chuen Fun (10. mesterfokozatú ), Leung Koon (8. mesterfokozatú), Leung Kwok Wa ( 4. mesterfokozatú ) nagymesterek, akik káprázatos bemutatót tartottak, többen első alkalommal jártak Európában.

A kiváló szentesi oktató Bágyi János csoportjával lépett fel, majd a két napos kecskeméti vizsgán a világon legfiatalabbként szerezte meg negyedik mesterfokozatát, a szegedi Kovács Eszterrel együtt. Városunk azért is különleges, mert egyedül büszkélkedhet a megyében három első fokozatú nagymesterrel, Bágyi tanítványaival.

A wing tsun tizenkét mesterfokozatot és ugyanennyi tanítványi fokozatot számlál. Bágyi János 1991-ben kezdett wing tsun kung-fut tanulni, hat év múltán már segédoktató, 2000 óta főállásúvá lépett elő. A kelet-európai főinstruktor, 7. mesterfokozatú si-fu Máday Norbert személyes magántanítványa és asszisztense a speciális rendezvényeken és szemináriumokon. A Művelődési és Ifjúsági Ház ad otthont a minden kedden és pénteken tréningező wing tsun karatésoknak. Bágyi János első fokozatot szerzett diákja Tihanyi Mihály 33 évesen ipari alpinistaként találta meg a harmónia és a személyiség építésének ezen útját. A kung-fu kiegyensúlyozottságot, barátokat és példaképeket nyújt számára. A negyedik fokozatú mester és első fokozatú tanítványának bemutatóját, melyet a fővárosi közönség is láthatott, április 13-án, este 6 órakor nézhetik meg a szentesiek a Tóth József utcai művelődési házban.

N.A.