2007. március 23.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

A kedvezményesen adózó osztalékjövedelem utáni adó

Amennyiben a kifizetés (a jövedelem megszerzésének igazolása) 2007. február 5-ig megtörtént, akkor alkalmazni lehet az alábbi szabályokat A rendelkezés alapján megszerzett osztalékjövedelem után a magánszemélynek 10 százalék adót kell fizetnie. Az adófizetési kötelezettségének a magánszemély kétféle módon tehet eleget.

Az egyik mód az, amikor az adót a kifizetőtől kapott igazolás szerinti bevételszerzés napjának negyedévét követő hónap 12. napjáig megfizeti vagy kérelmezi az adóhatóságtól az adóévben és az azt követő négy adóévben (öt egyenlő részletben) történő megfizetését.

A másik mód az, amikor a kifizető az adót levonja, bevallja és megfizeti vagy kérelmezi a kifizető az adóhatóságtól a levont adónak az adóévben és az azt követő négy adóévben (öt egyenlő részletben) történő megfizetését.

A kifizetőnek bevallásában kell/kellett szerepeltetnie a magánszemélynek kifizetett összeget és - amennyiben arra sor került - a levont adó teljes összegét. A részletfizetést az adóhatóságnak a kérelem tárgyában hozott határozatával mindkét esetben engedélyeznie kell, tehát e tekintetben nincs mérlegelési jogköre. Amennyiben a részletfizetési kérelmét a magánszemély vagy a kifizető az adófizetési határidőt követően nyújtja be, akkor az adófizetési kötelezettség időpontjától a kérelem benyújtásának napjáig a bevételként igazolt összeg késedelmi pótlék alapjául szolgál.

A kérelem benyújtására nincs előírt határidő,- értelemszerűen a legoptimálisabb a bevallás előtt - de az adózónak ügyelnie kell arra, hogy az még az osztalékjövedelem megszerzésének évében elbírálható legyen, mivel adózónak az első törlesztő részletet a jövedelemszerzés adóévében be is kell fizetnie ahhoz, hogy a részletfizetés késedelmi pótlék mentesen történhessen. Az első részlet esedékessége a részletfizetést engedélyező határozat jogerőre emelkedését követő 15. nap. A részletfizetési kérelem illetékköteles azaz 2200 forint illetéket kell befizetni (általános tételű eljárási illeték) az adóhatóság illetékbeszedési számlájára.

Ingatlanra illeték fizetése

Ingatlan megvásárlásakor alapesetben az általános mértékűvel megegyező, 10 százalékos vagyonszerzési illetéket kell befizetni. Ez a telekre, nyaralóra, garázsra, egyéb nem lakáscélú ingatlanra vonatkozik, a törvény ugyanis kedvezményben részesíti a lakást, családi házat szerzőket, nekik 4 millió forintig 2, e felett pedig 6 százalékot kell fizetniük.

Lakás résztulajdonának megszerzése esetén a tulajdoni hányaddal arányos öszszegek alkalmazhatók. Tehát egy 50-50 százalékos két fős vásárlás esetén mindkét fél esetében csak 2 millióig vehető igénybe a kedvezményes 2 százalékos illetékkulcs.

Az illeték alapja vétel esetén alapesetben a forgalmi érték, ha viszont a lakástulajdont szerző lakásépítési (szocpol) kedvezményben részesül, akkor ennek összegével csökkentheti a megszerzett és az illetékkiszabás alapjául szolgáló értéket.

Törőcsik Norbert