2007. március 23.

Tóni bácsi konyhája

Bulgár göngyölt hús

Elkészítése: 80 dkg sertéskarajt kiklopfolunk. A szelet húsokat sóval, borssal és grill fűszerkeverékkel ízesítjük. A töltelékhez 20 dkg kockára vágott feta sajtot, 30 dkg paradicsomot és gépsonkát, egy fej apróra vágott hagymát összekeverünk és fűszerezzük egy kevés oregánóval és bazsalikommal. A tölteléket a szelet húsokra halmozzuk, hústűvel összetűzzük. Kevés zsírban készre sütjük.

Cézár saláta

Elkészítése 4 személyre: 30 dkg salátát nagyobb darabokra vágunk, hozzáadunk 15 dkg főtt kukoricát, 10 dkg felkarikázott póréhagymát, 15 dkg felkockázott kígyóuborkát, 20 dkg összevágott paradicsomot. Fűszerezzük sóval, borssal és delikáttal. Meglocsoljuk ízlés szerinti mennyiségű olívaolajjal, öszszekeverjük és tálalásig kb. 1 órát a hűtőben állni hagyjuk.

Meggyes-habos lepény

Hozzávalók: 5 tojás, 10 evőkanál + 1 bögre cukor, 10 evőkanál olvasztott zsír, 1,5 dl tej, 10 ek. ecet, 1 cs. sütőpor, liszt, kakaópor, 1 ü. magozott meggy.

Elkészítése: A tojások sárgáját, a cukrot, a tejet és a sütőport összedolgozzuk annyi liszttel, hogy gyenge galuskatésztát kapjunk. A massza felét kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, a másik felébe belekeverjük a kakaóport, úgy öntjük a többihez. Rászórjuk a meggyet és csaknem készre sütjük. Közben a tojásfehérjét egy bögre cukorral gőz fölött keményre verjük és a tészta tetejére simítjuk, amit ezután már csak egy rövid időre tolunk a sütőbe. A habot inkább szárítjuk, mint sütjük.