2007. március 23.

Dr. Tóth Gyula elismerése

Harminc év munkáját jutalmazták

A Magyar Köztársaság elnöke nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozatát adományozta dr. Tóth Gyula mesteredzőnek, a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás Szegedi Kirendeltség-vezető főállatorvosának. A kiváló szakemberrel sport sikerei színhelyén, az uszodában beszélgettünk.

- Mennyire érte váratlanul ez a kitüntetés?

- Mivel csak néhány nappal március 13-a, az ünnepélyes esemény időpontja előtt kaptam meg a meghívót, ezért némileg váratlanul ért. Ez a legmagasabb rangú elismerés, amiben valaha részesültem, és óriási dolognak tartom, hogy ott lehettem azok között, akiknek a munkáját ilyen módon értékelték.

- Minek az elismerése ez az Érdemkereszt?

- Úgy gondolom, hogy egy életút, harminc év munkáját - nem csak az edzőit, hanem az állatorvosit is - köszönték meg ezzel. Irányítottam férfi és női vízilabdacsapatokat, voltam a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, nemzetközi sikereink voltak klub- és válogatott szinten egyaránt.

- A medencétől a mai napig nem szakadt el.

- Jelenleg a Szentesi Vízisport Klubnál vagyok utánpótlás szakigazgató. Nyolc korcsoport edzéseit, felkészülését követem figyelemmel, segítem a kollégák munkáját, és elmondhatom, hogy élmény látni ezeknek a gyerekeknek, fiatal felnőtteknek a fejlődését.

- Úgy hallottam, hogy az elmúlt hetekben betegeskedett.

- Soha semmi bajom nem volt, de most egy bakteriális fertőzés ledöntött a lábamról. A baj az volt, hogy nyolc napig magam próbáltam rendbehozni magam, aminek az lett a vége, hogy 40 fok fölé kúszott a lázam, és vált komollyá a betegségem. Szerencsére már sokkal jobban vagyok.

- Jelenleg is zajlik a vízilabdázók világbajnoksága. Mit vár a női csapatunk szereplésétől?

- Úgy érzem - és látva az ellenfelek játékát -, hogy jók vagyunk, és egyre jobbak leszünk, ezért a végjátékban mindenképpen ott kellene lennie a magyar válogatottnak.

Hering Viktor