2007. március 23.

Együtt ünnepeltek

Az alkalomhoz méltó palotás tánc és szavalatok várták az ünneplőket március 15-én

A város főterén együtt ünnepelték meg március 15-én az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 159. évfordulóját és helyezték el koszorúikat Kossuth Lajos és Horváth Mihály szobránál az önkormányzat, a fegyveres erők, a pártok és a civil szervezetek képviselői, valamint a város lakossága.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte a színpadon mellette álló két képviselőtársát, dr. Dávid Ibolyát, az MDF elnökét és Farkas Sándort, a Fidesz országgyűlési képviselőjét. Szirbik Imre köszöntő szavaiban kiemelte, hogy a magyar nép erre az ünnepre az elmúlt másfél évszázadban különféleképp gondolt, de mindig élt benne a remény, hogy március idusa az összefogás ünnepe, függetlenül attól, hogy mi történik a világban. Sokfélék vagyunk, sokféleképp gondolkodunk - mondta -, de ahogyan a nemzeti trikolorban is ott a piros, a fehér és a zöld, úgy külön-külön mi is lehetünk pirosak, fehérek és zöldek, azonban magyarok csak együtt, a trikolor piros-fehér-zöldjében.

Dávid Ibolya beszédében hangsúlyozta, hogy március 15-e minden magyar számára a szabadság és a hazaszeretet ünnepe, s jó lenne hinni, hogy mindenki számára ugyanazt jelentik ezek a fogalmak. 1848-ban egyet akart a magyarság korra, társadalmi helyzetre való tekintet nélkül. Batthyány, Kossuth, Széchenyi, Deák, Eötvös, Petőfi, Arany a maguk területén mind-mind hozzátettek valamit a változtatáshoz, de összetartotta őket a felismerés, hogy mi áll Magyarország érdekében, s mi szolgálja a fejlődést és a haladást. Megszületett a 12 pont, amellyel mindenki egyetértett. Majd az MDF elnöke feltette a kérdést: Ma hány olyan dolgot tudnánk megfogalmazni, amiben, ha nem is mindenki, de a többség egyet ért? A mi nemzedékünknek is bátornak kell lennie úgy, ahogyan 1848 hősei is bátrak voltak. Most azonban az értékek és az érdekek menti viták szándékának-, egy-egy közös cél megfogalmazásának-, valamint a társadalmi akaratnak a bátorságára van szükség. Ma senki sem akadályoz meg bennünket abban, hogy kezet nyújtsunk a jövőnknek, csak mi magunk szabunk gátat ennek azzal, hogy még egymásnak sem mindig nyújtunk kezet.

Előtérben Farkas Sándor, Szűcs Lajos, Dávid Ibolya és Szirbik Imre

Felelősek vagyunk azonban Magyarország sorsáért. A mi felelősségünk, hogy mivé alakítjuk hazánkat és hogyan fogadtatjuk el magunkat Európában és a világban. Március 15-én azonban amikor nagyjainkra emlékezünk, a magunk teljesítményét is mérlegeljük. Ilyenkor ne az jusson az eszükbe, hogy miként értékelnek minket a következő választáson, hanem az, hogy vajon hogyan gondolnak majd erre a nemzedékre és a magyarság jelenlegi teljesítményre 150 év múlva. Új kiegyezésre, s alkalmanként közös munkára van szükség - mondta Dávid Ibolya. Vissza kell térni a követendő nemzeti hagyományokhoz. A szív, az ész és az érdekek összehangolására van most szükség. Az 1848-as forradalom hősei a szabadságért harcoltak, ami számunkra már megadatott. Nekünk az a dolgunk, hogy ehhez a szabadságbeli rendet, az értékeket és a nemzet felemelkedésének lehetőségét is hozzárendeljük. Kötelességünk élhetőbb hazát teremteni gyermekeinknek, s a fiataloknak. Ez a mi felelősségünk! - hangsúlyozta ünnepi beszédében az MDF elnöke.

Cseh-Lakos