2007. március 9.

Kalydy az év edzője

Kalydy Zoltán lett a 2006-os esztendő legjobb szentesi edzője. A Szentesi Pollák Diák SE mestere 1956-ban született a fővárosban, ahol később a Magyar Testnevelési Egyetemen cselgáncs szakedzői képesítést szerzett. Sportolt az Újpesti Dózsa, a TFSE, az Eger SE, a Kaposvári Dózsa, az Újpest SC, a Szentesi Vasutas SC és a Pollák DSE színeiben. Edzősködött Kaposvárott, alapítója és edzője volt az Újpest SC-nek, a szentesi Vasutas Judo szakosztályának és a Pollák DSE-nek. Klubcsapata mellett a magyar női utánpótlás cselgáncsválogatott keret edzője. Kalydy Zoltán 1995-ben kiemelkedő sporttevékenységéért Szentes Város Emlékérem díjazásban részesült.

- Minek köszönhető az "év edzője" elismerés?

- A munkának. Kizárólag a rengeteg munkának, és ezen keresztül a gyerekek eredményességének, hiszen semmilyen elismerésben nem részesülhettem volna, ha ők nem úgy dolgoznak, ahogy kérem, és nem végzik el azt az edzésmennyiséget, ami az eredményes munkához elengedhetetlen.

- A tavalyi évből kinek a sikerére emlékszik vissza a legszívesebben?

- Mindegyik a szívemhez nőtt, de hadd legyek annyira elfogult, hogy a saját lányom sikerét emeljem ki, aki megnyerte a diákolimpiát, és a magyar bajnokságot a saját korosztályában, egy korcsoporttal feljebb 3. lett a diákolimpián, a bajnokságban, és a MK-ban is. Rajta kívül természetesen minden versenyzőnk sikerére büszke vagyok.

- Hogyan lehet évről évre motiválni, újra és újra feltüzelni a sportolókat?

- Bizony előfordul, hogy nem csak a versenyző, de az edzője is belefárad a hosszú hónapokig tartó felkészülési- és versenyidőszakba. Az ilyen elismerés, mint az "Év edzője"-díj, vagy amelyeket sportolóink kaptak, újabb lendületet adhat a mindennapok munkájához, ami újabb sikerekhez vezethet.

- Számos városban sportolt és edzősködött. Szentes a végállomásnak tekinthető edzői pályafutásában?

- 1990 óta lakom a városban, ahol úgy érzem szeretnek és elfogadnak, éppen ezért én is úgy küzdök - sportolóimmal - Szentesért, mintha itt születtem volna.

- Milyen esztendő lesz az idei a Pollák DSE számára?

- Meglehetősen rosszul tervezett a Judoszövetség versenyprogramja 2007-ben. Idén a bajnoksággal kezdtünk, ami ellent mond minden edzői logikának, hiszen az alapozási időszakban nem lehet bajnokságot rendezni. Eddig az év elején a diákolimpiákkal és a Magyar Kupa küzdelmekkel voltunk lekötve, majd a második félévben a bajnokságra koncentráltunk. Bár roppant nehéz egy versenyzőt folyamatosan, egy éven át "tűzben tartani", azért remélem, hogy idén is ott leszünk a legjobbak között.

H.V