2007. március 9.

Tóni bácsi konyhája

Savanyúkáposzta-leves húsgombócokkal

Hozzávalók: 30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. pirospaprika, vegyes leveszöldség, 1 cs. petrezselyemzöld, őrölt bors, só.

A gombócokhoz: 40 dkg tetszőleges darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, zsemlemorzsa, őrölt bors, só.

Elkészítése: az apró kockára vágott szalonnát ropogósra sütjük. Beleszórjuk a felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát és pirítsuk tovább. A tűzről levesszük és beleszórjuk a pirospaprikát. A leveszöldségeket vékonyra csíkozzuk és a káposztával együtt rátesszük a paprikás hagymára. Annyi vizet öntünk rá, hogy négy ujjnyira ellepje. Felforralás után sózzuk, borsozzuk és rászórjuk az összevágott petrezselymet. Addig főzzük, hogy a zöldségek megpuhuljanak.

A gombócokhoz: a darált húshoz tesszük az apróra vágott hagymát, a tojást, sót, borsot. Jól keverjük össze, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható legyen. A dió nagyságú gombócokat a forrásba lévő levesbe tesszük. Lassú tűzön puhára főzzük. Forrón tálaljuk.

Tűzdelt marha

Hozzávalók: 70 dkg marhacomb, 15 dkg szalonna, 60 dkg vegyeszöldség, 1 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 3 dl vörösbor, ízlés szerint zsálya, só, őrölt bors.

Elkészítése: Vágjunk vékony csíkokat a szalonnából, majd a marhahúst jól tűzdeljük meg velük. Fűszerezzük sóval, borssal, zsályával és ha szükséges kötözzük át, hogy megtartsa a formáját. Szeleteljünk a tepsibe hagymát, zöldségeket, rakjuk rá a húst és locsoljuk meg forró olajjal, hogy közben kissé megsüljön. Melegítsük elő a sütőt és a húst a vörösborral meglocsolva süssük addig, míg átsül. Sütés közben is locsolgassuk 4-5 alkalommal. Tálalás előtt a húst felszeleteljük és krumplipürével kínáljuk.