2007. március 9.

Három koncert

Jazz- és Világzenei Napok 2.

A Jazz- és Világzenei Napok második előadásán, március 16-án, pénteken, 19 órakor a világzenétől a jazz veszi át a főszerepet. A helyszín változatlan: a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenyterme. Az igazi főszereplők pedig a Matthew Mitchell Trio, valamint a Károlyfalvi Krisztina énekesnő nevével fémjelzett Smooth.

A hazánkban családot alapított új-zélandi gitáros már szinte hazajár Szentesre, muzsikustársa, a dobos Kertész Ákos révén. Számos koncertet adott itt együtteseivel, és mindegyiket más stílusban! Az ilyesfajta bravúr még a jazzben is ritkaság, de a jelek szerint ebben is megnyilvánulhat az egyéniség varázsa, hiszen a "változatosság gyönyörködtet" elvén alapuló sorozat folytatódik!

Az új koncepció ötletét az a három részből álló szegedi hangversenysorozat adta, amelynek egyikében kizárólag Miles Davis, a másikban Chick Corea, a harmadikban John Coltrane szerzeményeit játszották a fiúk. Most ezekből a feldolgozásokból adnak egy válogatást! (A három jazzlegenda között Davis jelenti az összekötő kapcsot oly módon, hogy különböző időszakban, és külön-külön persze, de játszott a másik kettővel.) Davis trombitás, Coltrane szaxofonos volt, a közelmúltban hazánkban járt Corea pedig zongorista. Nos, a három hangszer egyike sem hallható Matt-hew Mitchell triójában, és ettől lesz az egész különösen izgalmas!

A közelmúlt krónikájához annyi tartozik még, hogy Matthew-nak és a vele pár éve Szentesen is járt angol zongoristának, Duncan Hay-nes-nek duólemeze jelent meg nemrég Londonban annál a Leo Recordsnál, amelyik a kelet-európai jazzel is szívesen foglalkozik.

Ami a Smooth-ot illeti: meggyőződésem, hogy nem véletlenül figyelt fel rájuk a Civil Tv, hosszú részleteket adva az egyik koncertjükből. Ők klasszikus jazz-standardokat adnak elő, mégpedig nagyszerűen! Műsoruk erre az alkalomra szóló specialitása abban áll, hogy be fog szállni hozzájuk a sokoldalú Matthew Mitchell, tökéletesen alkalmazkodva ehhez a zenei világhoz is!

Összességében: korszakokon átívelő, valódi jazztörténeti "utazás" szem- és fültanúi lehetünk ezen az estén, amelynek egyik "félidejében" instrumentális, a másikban vokális muzsikát hallhatunk majd.

Olasz Sándor