2007. március 9.

Érettségi, szakma, hivatás

Jelentkezés és felvételi vizsga

Minden ember életében fontos határkő az, hogy tanulmányait milyen középiskolában folytatja tovább. Szakmát tanul-e, esetleg érettségizni akar, vagy a két bizonyítványt egy középiskolában szeretné megszerezni. Ez az első olyan jelentős döntés, melyben már nemcsak a szülők szava a mérvadó, hanem a gyermekek, ifjak véleménye is számít.

Az idei évben is a február volt a középiskolai jelentkezési lapok leadásának határideje, melyek kitöltésében a szülőkön kívül az osztályfőnökök segítették a diákok munkáját. Mindenki választhatott szabadon, de sok szempontot érdemes volt figyelembe venni a döntésben. Először is, hogy a gyermekek milyen adottságokkal, illetve eredményekkel rendelkeznek, továbbá, hogy városunkban szeretnének-e tovább tanulni vagy máshol, kollégiumi elszállásolással szeretnék folytatni tanulmányaikat, egyáltalán milyen intézménytípus felel meg leginkább az elvárásaiknak. Érdemes volt szem előtt tartani azt is, hogy ma milyen hivatások tekintetében telített a munkaerőpiac, s hogy mely szakmákban, hivatásokban könnyebb elhelyezkedni felsőfokú diplomával. A jelentkezési lapokat kézzel is ki lehetett tölteni, illetve az interneten is be lehetett jelölni a szimpatikus szakirányt, középiskolát. Az azonban nagyon fontos volt, hogy melyik intézményt rangsorolták előrébb.

Összességében elmondható, hogy a középiskolai pályaválasztást illetően igen heterogén kép mutatkozik meg városunkban. A jobb tanulók általában olyan iskolát választottak, melyben a képzési ciklus után lesz lehetőségük érettségizni. A közepes eredményűek közül sokan szakmát szeretnének tanulni, de itt is sokan akarnak érettségi bizonyítványt szerezni, hiszen - ahogy azt számtalan diák elmondta - az érettségi bizonyítvány ma már egy alapvető követelmény a munkavállalásban. A szakmát választók közül sokan döntöttek a festő, a kőműves vagy valamely gépészeti szakirány mellett, de vannak olyanok is, akik erdészettel vagy divattervezéssel szeretnének foglalkozni. Sokan jelölték meg a gazdasági, a pénzügyi, az informatikai és a mezőgazdasági szakirányt is, mivel - megállapításuk szerint - a vállalkozók, a könyvelők, a számítástechnikusok és az üzletemberek ma nagyon jól keresnek. Nagy számban voltak azok is, akik a tanulásban a következő határkőnek az érettségit választották és csak később szeretnének egy-egy hivatás felé orientálódni.

Általánosan fontosnak ítélték meg a megkérdezett diákok az idegen nyelvek tanulását, s néhányan már most eldöntötték, hogy ha lehetséges, akkor egy ideig külföl-dön is szeretnének dolgozni. Arányaiban nézve pedig kevesen szeretnék más városokban folytatni középiskolai tanulmányaikat, hiszen Szentesen a középiskolák és a szakosodás széles lehetősége várja a tanulni vágyókat. Akik mégis más város középiskoláit is bejelölték, azok szegedi, budapesti, csongrádi és hódmezővásárhelyi intézményeket preferálták.

Cseh-Lakos