2007. március 9.

Gáspár Tibor filmen és élőben

Szinte csak filmkockákról ismerhetjük és csodálhatjuk Gáspár Tibor művészetét. A szentesi születésű színészszel, becenevén "kis Csám-pival" legutóbb személyesen is találkozhatott a közönség, ismét egy filmje kapcsán.

A Sínjárók című alkotás szentesi díszbemutatóján egy igazi színészfilmet láthatott a közönség. "Gyönyörű volt '56 októbere" - utolsóként ez a mondat hangzik el a filmben, melynek vetítése után a még sötét moziban elkezdtek tapsolni a nézők. Ekkor, ha nem is a vászonról, de besétált a moziba Gáspár Tibor. Egy film főszereplőjének általában nem ér véget a szerepe a forgatás befejeztével, elkísérik a kész műveket a közönségtalálkozókra.

- Mindig olyan szemérmes dolog az embernek a saját portékájáról beszélni - vallja be lapunknak adott interjújában. A filmnek van egy pikantériája, az, hogy '56 ötvenedik évfordulójára készült. Az azóta eltelt élet fájdalmait bogozza. Örömmel tölt el, hogy olyasmiről mesélhettem, ami a nagy többségnek ismerős problémavilág, hiszen mindannyiunkat megnyomorított Szüleim ugyan nem nagyon beszéltek róla, de mindig ott rezgett a levegőben.

Négy éve, első filmszerepéért a Másnap című filmben elnyerte a Magyar Fimszemle férfi alakítás-díját, azóta elárasztják ajánlatokkal.

- Ahhoz képest, mennyire nincs pénz a kultúrára, ráadásul a filmgyártás nagyon drága mesterség, nem panaszkodhatom. 45 éves koromban felfedezett a filmes szakma, azóta kisebb-nagyobb munkáim mindig voltak. Most kezdek forgatni egy újabb játékfilmet, ismét '56-ról.

Bátyja, Sándor számos nagy sikerű, úgymond közönségfilmben játszott, Tibor tudatosan távol marad ettől a műfajtól.

- Így 50 felé már nem érdekel a csillogás, annál bölcsebb vagyok. Jobban szeretek az emberábrázolás mélyebb bugyraiban járni, de nem vetem meg a szórakoztató filmeket, mert nehéz műfaj. Bátyámmal egyébként folyton erről beszélgetünk, ha szakmáról van szó. Ő csinált komoly filmeket is, például a Tutajosokat, amiért 10 évvel korábban megkapta ugyanezt a díjat. Erre a "világcsúcsunkra" nagyon büszkék is vagyunk!

Elárulta, fiatalon híján volt az elhivatottságnak.

- Izgalmasnak, szabadnak tűnt a színészvilág, az ember azt hitte, népszerű lesz, sok pénzzel és sok nővel. Persze, nem mindegyik jött be, főleg a nem sok pénz -, nevet.

Színházban most Nyíregyházán játszik, előtte megfordult sok vidéki teátrumban. Két éven át a Nemzetiben is fellépett, a rendszerváltás idején. - Leváltották az igazgatónkat, és én akkor úgy döntöttem, lemegyek Békéscsabára. Életem legjobb döntése volt. Szentesi közönség előtt színházban fellépni még nem adatott meg, de innen jöttek ám többen is buszokkal megnézni engem, amitől nagyon boldog voltam.

Darók József