2007. március 9.

Dandár helyett zászlóalj

Szervezeti átalakítás és parancsnokváltás

Március 1-től a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár zászlóaljként működik tovább a szentesi laktanyában. Az új szervezet parancsnoka Nyers József mérnök ezredes, helyettesei Csurgó Attila alezredes, parancsnok-helyettes, valamint Varga István mérnök alezredes, törzsfőnök lesznek.

A szervezeti korszerűsítés keretén belül a dandár felszámolására és az utódszervezeteként létrejövő műszaki zászlóalj megalakítására rendezett ünnepi állománygyűlést tartottak múlt hét csütörtökön a laktanyában. A gyűlésen az eddigi parancsnok, Szabó István mérnök-ezredes megköszönte a katonák munkáját, hiszen a Magyar Honvédség kül-és belföldi szolgálataiból az alakulat igencsak kivette a részét. Okucsányiban teljesítettek szolgálatot, a Magyar Honvédség keretein belül műszaki feladatokat láttak el megőrizve a műszaki hagyományokat, de az árvízi védekezésben is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Március 1-jén pedig a pontosan 10 éves alakulat teljesítette utolsó feladatát: megtörtént a dandár felszámolása és zászlóaljjá való átszervezése.

Ezt követően Benkő Tibor vezérőrnagy, az összhad-erőnemi parancsnokság parancsnokhelyettese szólt kollégáihoz. Elmondta, hogy nem felemelő érzés egy ilyen rendezvényen részt venni, s az alkalmat nem is sorolná az ünnepi állománygyűlés kategóriájába, hiszen nemcsak átszervezés, hanem létszámcsökkentés is történik. Az alakulat munkája azonban nem fog megváltozni, ugyanazokat a feladatokat kell majd ellátnia, mint korábban, és értéke, neve sem csorbul attól, hogy zászlóaljként működik tovább.

Közel hétszáz katona szolgált eddig a helyőrségnél, de a szervezeti változás - mely a dandár egészét érintette - következményeként számuk kétharmadára csökkent. A távozók főként a hódmezővásárhelyi, a székesfehérvári, és a debreceni alakulatokhoz csatlakoztak, illetve voltak olyanok is, akik szolgálati éveik száma miatt nyugállományba vonultak, az itt maradók pedig két században (hídépítő és víztisztító században) fognak tovább szolgálni a zászlóalj keretein belül.

Cseh-Lakos