2007. március 2.

Megvédeni kórházainkat

Az egészségügyi miniszter talán éppen azt az ágyat akarja megszüntetni, amelyen Önt vagy kedves hozzátartozóját gyógyítják.

Az, amit egészségügyi reformnak neveznek, nem más, mint egy átgondolatlan, kapkodó intézkedéssorozat, ami zűrzavart, káoszt, fejetlenséget okoz. A beteg emberek gyógyulását egy jól működő rendszernek kellene szolgálnia a háziorvosi rendeléstől a szakorvosi ellátáson át a kórházakig, a bonyolultabb esetek klinikai ellátásáig és a rehabilitációs intézményekig, a gyógyszerellátásig.

Világosan látható, hogy a rendszer egyre kevésbé működik. Az egészségügyi miniszter minden ponton rontja a gyógyulási esélyeket: a háziorvosi ellátásban a vizitdíjjal, az orvosi munka nehezítésével, a szakorvosi ellátásban az összevonásokkal, megszüntetésekkel, a kórházak leminősítésével, ágyak megszüntetésével, osztályok bezárásával, a gyógyszerek árának emelésével, az utazási költségek elszámolásának nehezítésével, és még hoszszasan lehetne sorolni, mennyi minden veszélyezteti a betegellátás biztonságát.

A kapkodó, összevissza intézkedéseket a szakemberekkel nem egyeztették, és nem kérdezték meg a betegeket, a betegek érdekvédő szervezeteit sem.

A gyógyulás teljes folyamata veszélyben van, de most csak egyetlenre, a kórházi ellátás lerombolására hívom fel a figyelmet. Mára sajnos oda jutottunk, amenynyiben a miniszter akarata érvényre jutna, akkor Csongrád megyében 657 aktív ágygyal kevesebb lenne a kórházainkban és a klinikákon.

Megszűnne a szájsebészet Szentesen, és jelentősen csökkenne a belgyógyászati, a traumatológiai és a szülészet-nőgyógyászati ágyak száma.

Megszűnne a szemészet és a fül-orr-gégészet Makón, és radikálisan csökkenne az ágyak száma.

Megszűnne 35 aktív ágy a deszki kórházban.

Felére csökkenne a hódmezővásárhelyi kórházban az aktív gyógyító ágyak száma, és megszűnne a fül-orr-gégészet, szemészet és a bőr- és nemibeteg-ellátás.

Szegedre (65-70 km-re!!!) kellene vinni például a Pitvaroson, Nagyéren, Nagylakon balesetet szenvedőket, mert az útba eső közeli makói kórház nem fogadhatná őket. Ez emberéleteket veszélyeztethet!
Megszűnne Szegeden a felnőtt fertőző osztály, és felére zsugorodna az intenzív osztály.

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnökeként felelősséget érzek a megye lakosságáért, a beteg emberek gyógyulásáért. Azt is tudom, hogy más megyékben is hasonlóan nagy a veszély. Országszerte ágyak ezreit akarja a miniszter megszüntetni (öszszesen 16 ezret!), orvosokat és nővéreket akar elküldeni, nem törődve azzal a méltánytalansággal és igazságtalansággal, ami a beteg embereket sújtja. Ezért is kezdeményezte a régiónkban Csongrád megye, hogy ne a szomszéd megyéktől próbáljunk ágyakat szerezni. Helyette inkább érjük el, hogy új, átgondolt, szakemberekkel egyeztetett rendszert dolgozzanak ki, amely mindannyiunknak igazságosan biztosítja a gyógyuláshoz való jogot. Az egészségügyben nem kapkodó leépítésre és pénzkivonásra van szükség! Ez elfogadhatatlan.

A régiós megbeszélések során a kezdeményezésünket megfogadták a Bács-Kiskun és Békés megyét képviselő küldöttek is, és a napokban országszerte hasonló döntéseket hoztak a régiós egyeztetéseken. Van esély, hogy az Országgyűlés újratárgyalja a törvényt. Biztosítsuk közösen a gyógyulás és a gyógyítás lehetőségét, akadályozzuk meg kórházaink és rendelőink elsorvasztását, leépítését és eladását!

Segítsen Ön is, hogy megvédhessük az egészségügyi ellátás biztonságát és kórházainkat! Ha véleménye, javaslata, ötlete van, kérem, ossza meg velünk!

Magyar Anna
a Közgyűlés elnöke
Csongrád Megyei
Önkormányzat